Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Najlepszy patent na odświeżenie rzodkiewek. Kilka minut i znów będą chrupiące
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 21.04.2023 08:16

Najlepszy patent na odświeżenie rzodkiewek. Kilka minut i znów będą chrupiące

jak odświeżyć pęczek rzodkiewek
canva/skhoward

Kilka dni temu kupiłaś lub zerwałaś pęczek rzodkiewek, jednak są już miękkie i zaczęły więdnąć? Nie wyrzucaj ich. W kilka minut odzyskają dawny wygląd i chrupkość. Wiosenne warzywa na dłużej pozostaną świeże, kiedy zastosujesz prosty trik.

Rzodkiewki wymagają odpowiedniego przechowywania

Rzodkiewki, zwłaszcza te młode i zebrane w naszym ogródku smakują fenomenalnie. Są wyraźne w smaku, lekko ostre i rewelacyjnie podkreślają smak sałatek i twarożku ze szczypiorkiem. Rzodkiewki musimy jednak przechowywać w odpowiedni sposób. Wtedy na długo zachowają chrupkość i smak.

Rzodkiewki włożone do lodówki z całym pęczkiem liści szybko tracą jędrność. Wystarczy jednak, że zastosujemy szybki trik z zimną wodą, a po kilku minutach odzyskają dawny wygląd i znowu będą chrupiące.

Nie polecamy jednak wkładania rzodkiewek do lodówki z zielonymi końcówkami. Liście są wilgotne i brudne. Bardzo szybko rozwija się na nich pleśń, która zniszczy warzywa. Poznaj patent, dzięki któremu rzodkiewki będą chrupiące nawet przez tydzień.

Zapomnij o cukrze. Dietetyk wskazał najlepszy zamiennik, zalety powalają

Jak uratować zwiędnięte rzodkiewki?

Zapomnij o wyrzucaniu zwiędniętych rzodkiewek. Jest na nie bardzo prosty i skuteczny sposób. Już po kilku minutach odzyskają jędrność, będą chrupiące i apetyczne. Rzodkiewki włóż do pojemnika z zimną wodą liśćmi do dołu, a nie korzeniami. 

Po około 5 minutach warzywa odzyskają dawny wygląd i nie będą miękkie. To niezawodny sposób, żeby przywrócić im chrupkość. Takie warzywa musisz jednak od razu zjeść. Nie wkładaj ich ponownie do lodówki.

Jak przechowywać rzodkiewki, żeby dłużej były świeże?

Rzodkiewki przechowuj w lodówce. Zanim jednak je tam włożysz, koniecznie pozbądź się liści. Liście psują się bardzo szybko. Często są także wilgotne i brudne, przez co błyskawicznie rozwija się na nich pleśń i warzywa się psują.

Rzodkiewki umyj, odetnij korzonki i włóż do pojemnika na żywność. Wlej odrobinę zimnej wody. Warzywa nie mogą być całkowicie zanurzone, a następnie zamknij pudełko i wstaw do lodówki. Rzodkiewki będą świeże i chrupiące nawet przez 7 dni.

Odciął końcówkę sałaty i wstawił do wody. Nie uwierzysz, co stało się później. Nasze babcie smażyły naleśniki na tym tłuszczu. Placki nie rwały się i wychodziły perfekcyjnie za każdym razem.

pęczek rzodkiewek.jpg
canva/Lucky Business