Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Najprostsze ciasteczka świąteczne, 30 minut i gotowe
Agata Kaszuba
Agata Kaszuba 25.03.2022 22:52

Najprostsze ciasteczka świąteczne, 30 minut i gotowe

ciasteczka świąteczne
Canva / autor: m.kucova

Świąteczne ciasteczka zrobione z ciasta kruchego i przepysznie maślanego, prezentują się przepięknie na wigilijnym stole. Ze względu na ich niecodzienny wygląd są dodatkową ozdobą, która jeszcze bardziej podkreśli świąteczny charakter tych wspaniałych dni. Świetnie sprawdzą się również jako ręcznie robione ozdoby na choinkę. Tak ustrojone drzewko,to prawdziwy powód do domu oraz miła odmiana w czasach, gdy każda dekoracja wygląda tak samo, stworzona według internetowych szablonów.

Świąteczne ciasteczka – przepis

Do przygotowania tych przepysznych wypieków, potrzebujesz:

- 130g masła- 0,5 szklanki cukru- 1 jajko- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia- 2 łyżeczki cukru wanilinowego- 0,25 szklanki orzechów- dżem malinowy- dżem brzoskwiniowy

Ciasteczka nie są trudne, jednak ich przygotowanie wymaga chwili czasu. Zacznij od przygotowania kruchego, maślanego ciasta. Wszystkie produkty powinny być w temperaturze pokojowej, więc przed rozpoczęciem przygotowań, uszykuj sobie na blacie potrzebne składniki. Orzechy zmiel w młynku na proszek. Mąkę wymieszaj razem z orzechowym pyłkiem, proszkiem do pieczenia oraz cukrem wanilinowym. W osobnej misce rozpocznij ubijanie masła z drobnym cukrem. Powinna powstać puszysta masa. Taki efekt uzyskasz po minimum 7 minutach ubijania mikserem na najwyższych obrotach. Gdy masa będzie gotowa, wbij do niej jajko i mieszaj przez kolejne kilka minut. Następnie dorzuć mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cukrem wanilinowym i połącz dokładnie wszystkie składniki.

Ciasto dokładnie zawiń w folię spożywczą i schowaj do lodówki na minimum godzinę. Po tym czasie wyciągnij masę z lodówki i podziel na 4 części. Na blacie pozostaw jedna z nich – resztę schowaj z powrotem do lodówki. Ciasto rozwałkuj na cienki placek o grubości około 4-5 milimetrów. W razie potrzeby, gdyby masa okazała się zbyt klejąca, posyp ją mąką. Pamiętaj, praca z kruchym ciastem powinna być szybka, ponieważ im dłużej przebywa ono w temperaturze pokojowej i ma styczność z naszymi dłońmi, tym staje się cieplejsze, a co za tym idzie, bardziej klejące.

Zacznij wycinanie kółek przy pomocy szklanki. Układaj wszystkie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Policz ile ciastek Ci wyszło i podziel tę liczbę na pół. W połowie wytnij gwiazdki, serduszka lub po prostu mniejsze kółka. Tak naprawdę możesz tutaj popuścić wodze fantazji i powycinać różne, świąteczne kształty.

Tego co zostanie po wycinaniu, absolutnie nie wyrzucaj. Zostaw te małe ciasteczka i również upiecz. Wszystko wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni na około 15 minut. Powtórz wszystko z pozostałymi kawałkami ciasta z lodówki.Gdy wypieki już ostygną, na połowie ciasteczek bez wyciętego wzoru, dokładnie rozsmaruj dżem owocowy. Natomiast ciasteczka w wyciętym wzorkiem posyp cukrem pudrem i połącz razem z dżemowymi podstawami. Delikatnie dociśnij, aby dwie części stabilniej się połączyły.

Smaczny prezent

Takie piękne, świąteczne ciasteczka, to idealny pomysł na prezent od serca. Możesz upiec duże ilości słodkości i obdarować przyjaciół i bliskich najlepszym upominkiem. Zapakuj je w ozdobne pudełka z motywami świątecznymi, udekoruj gałązką świerkową i kolorową wstążką. Ostatnio bardzo modne jest pakowanie ciastek i wypieków do dużych słoików. Moda ta przyszła do nas ze Stanów Zjednoczonych, gdyż właśnie tam można spotkać na kuchennym blacie ogromne słoje, w których dumnie prezentują się domowe wypieki.

Możemy zagwarantować, że jeśli tak uszykowane ciasteczka zaniesiesz do pracy lub poczęstujesz nimi osoby, z którymi na co dzień nie masz bliskich relacji, to sprawisz, że ten świąteczny czas, dla wielu osób stanie się jeszcze bardziej magiczny. Jeden miły gest, może zapoczątkować całą lawinę dobrych uczynków. I kto by pomyślał, że małe, kruche ciasteczko, może być aż ważne?

Tagi: