Smakosze.pl Przepisy Najprostszy przepis na kiszone pomidory
canva.com/olehtokarev

Najprostszy przepis na kiszone pomidory

9 sierpnia 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Pomidory najczęściej jemy na surowo w formie plasterków na kanapce lub pod postacią sosu do makaronu. Okazuje się, że soczyste i czerwone owoce idealnie nadają się do kiszenia, o czym wiele osób mogło nigdy wcześniej nie słyszeć. Niżej zdradzamy najprostszy przepis.

Kiszenie pomidorów nie jest w żadnym wypadku trudnym zadaniem. Choć większość z nas jest przyzwyczajona do jedzenia kiszonej kapusty oraz ogórków, zdecydowanie powinniśmy dać szansę także innym produktom. Mają bowiem zupełnie inny smak niż ich świeże warianty.

Tak przygotowane pomidory doskonale sprawdzają się jako baza do zupy pomidorowej, która przypomina w smaku ogórkową. Świetnie komponują się jako dodatek do sałatek oraz na kanapkach.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na kiszone pomidory

Składniki:

  • 2 kg pomidorów koktajlowych

  • 1.5 l wody

  • 1 korzeń chrzanu

  • 3 łyżki soli

  • 1 główka czosnku

  • pęczek kopru

Zacznij od dokładnego wyczyszczenia pomidorów pod bieżącą wodą i odszypułkowania ich. Osusz je na ręczniku kuchennym. W dużym garnku zagotuj wodę z solą i pozostaw do wystudzenia.

Do wyparzonych wcześniej słoików zacznij pakować pomidory. Ułóż je dość luźno, ale uważaj, aby nie wypłynęły ponad powierzchnie zalewy podczas kiszenia. Do każdego słoika włóż 3 ząbki czosnku, odrobinę kopru oraz chrzanu.

Ciepłą jeszcze zalewą zalej słoiki i zakręć je ciasną pokrywkami. Odstaw je na kilka dni w ciepłe miejsce. Po tym czasie, gdy burzliwa fermentacja minie, przenieś słoje do piwnicy lub spiżarni.

Kiszone pomidory
undefined

Źródło: canva.com/bergamont, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: mojegotowanie.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy