Smakosze.pl Przepisy Najpyszniejsza pod słońcem pasta z tuńczyka na kanapki
canva/PingPongCat

Najpyszniejsza pod słońcem pasta z tuńczyka na kanapki

30 września 2021
Autor tekstu: Renata Materlińska

Smarowidła do pieczywa to coś o wiele smaczniejszego niż tradycyjna szynka czy plaster żółtego sera. Mają niepowtarzalny, pełny smak, który łatwo można modyfikować. Dziś przygotujemy najpyszniejszą pod słońcem pastę z tuńczyka. Jest idealna na kanapki.

Pasty na kanapki są zazwyczaj bardzo proste do przygotowania. Wystarczy wymieszać kilka składników, doprawić je do smaku i gotowe. Smarowidło do pieczywa można zrobić np. z jajek, twarogu, pieczonych warzyw.

Doskonałą podstawą pasty jest też ryba. Może być wędzona albo z puszki. Bez problemu rozdrobnisz jej mięso, które najlepiej będzie wymieszać z majonezem. Majonez zresztą jest chyba jednym z najlepszych dodatków do past. Nie tylko dodaje im kremowej konsystencji, ale też wyrazistego smaku.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na najpyszniejszą pod słońcem pastę z tuńczyka na kanapki

Składniki:

  • 1 puszka fileta z tuńczyka w oleju

  • 1 jajko ugotowane na twardo

  • 1-2 łyżki majonezu

  • sok z cytryny

  • sól, pieprz

  • koperek, szczypiorek lub natka pietruszki

Przygotowanie pasty z tuńczyka

Tuńczyka odsącz z zalewy, pozostawiając 1-2 łyżki oleju. Mięso ryby rozdrobnij przy użyciu widelca.

Jajko obierz ze skorupek, drobno posiekaj. Dodaj do tuńczyka razem z majonezem, dobrze wymieszaj.

Pastę dopraw do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Połącz z drobno posiekaną zieleniną.

Gotową pastę przechowuj w lodówce nie dłużej niż 2 dni. Wcześniej umieść ją w zamykanym pojemniku, bo łatwo chłonie obce zapachy i sama jest dość aromatyczna.

Więcej pomysłów na pyszne pasty do pieczywa znajdziesz na naszej stronie. Wśród nich jest niezwykła pasta z cukinii , a także pożywna pasta z fasoli .

Zapraszamy do obejrzenia naszego nowego filmu:

kanapki z pastą
kanapki z pastą

Źródło zdjęcia: canva/ratmaner

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: madameedith

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy