Naleśniki maślankowe, czyli prawdziwie puchate śniadanie
Grube naleśniki w amerykańskim stylu przygotowuje się szybciej, niż francuskie crêpe, dlatego idealnie będą nadawać się na poranny posiłek, gdy nie mamy za dużo czasu, by stać nad patelnią. Oczywiście, maślanki można użyć także w przepisie na te cienkie i chrupiące naleśniki. Wystarczy podmienić na nią mleko.
Naleśniki maślankowe: składniki
200 g mąki pszennej
50 g drobnego cukru
300 ml maślanki
1 jajko
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki oleju
szczypta soli
Naleśniki maślankowe: przygotowanie
Mąkę przesiewamy przez sitko wraz z proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy cukier zwykły i szczyptę soli. W drugiej misce łączymy maślankę, olej oraz roztrzepane jajko.
Łączymy ze sobą składniki mokre z suchymi i mieszamy tylko do połączenia składników. Dłuższe mieszanie może spowodować, że naleśniki maślankowe będą twardsze i nie tak puchate, jak byśmy chcieli.
Rozgrzewamy patelnię naleśnikową na średnim ogniu. Można też używać zwykłej patelni – ta przeznaczona do naleśników ma po prostu niskie brzegi, które ułatwiają obracanie, a do tego nie wymaga użycia tłuszczu.
Smażymy niewielkie placuszki, aż zezłocą się na brzegach, a na wierzchu pojawią się bąble. Obracamy za pomocą łopatki i podsmażamy z drugiej strony przez ok. 30-40 sekund.
Naleśniki maślankowe: porady
Podajemy z ulubionymi dodatkami. Naleśniki maślankowe sprawdzą się w prostej wersji z cukrem pudrem, w bogatszej ze świeżymi owocami lub dżemem, syropem klonowym i masłem czy kremem orzechowo-czekoladowym.
Na jeszcze ciepłe naleśniki możemy położyć kawałek masła, które rozpuści się pod wpływem temperatury, i polać całość syropem klonowym.