Smakosze.pl Porady Nasze babcie tylko tak smażyły naleśniki. Ten sposób i dziś ma wielką zaletę
canva/finval

Nasze babcie tylko tak smażyły naleśniki. Ten sposób i dziś ma wielką zaletę

19 kwietnia 2023
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Nasze babcie smażyły naleśniki na patelni przesmarowanej słoniną. Mała ilość tłuszczu nie wpływała na smak, a dzięki niemu placki nie przywierały do patelni. Były również o wiele smaczniejsze od smażonych na oleju.

Poznaj sekret najlepszych naleśników

Naleśniki są doskonałym pomysłem na obiad, kolację lub szybką przekąskę. Możemy przygotować je na słodko, np. z domową konfiturą lub świeżymi owocami. Wtedy do ciasta dodajmy cukier z wanilią.

Jeśli natomiast mamy ochotę na naleśniki na słono, np. z serem feta, szpinakiem lub kurczakiem, do masy koniecznie dodajmy suszone zioła. Naleśniki będą jeszcze smaczniejsze. Kluczowe jest również smażenie. Babcie wykorzystywały w tym celu tłuszcz zwierzęcy.

Zapomnijmy o przygotowywaniu ciasta „na oko”. Najlepsze naleśniki zrobimy wtedy, kiedy dokładnie odmierzymy ilość mąki, mleka i wody gazowanej. Będą lekkie, smaczne i apetycznie rumiane.

Kupiłeś tę wędlinę? Absolutnie jej nie jedz. Wycofują ją z powodu zanieczyszczenia

Na czym smażyć naleśniki? Babciny sposób nie ma sobie równych

Nasze babcie przed wylaniem porcji ciasta naleśnikowego na patelnię, smarowały rozgrzane naczynie kawałkiem słoniny. W ten sposób patelnia powlekała się cienką warstwą tłuszczu i nie było możliwości, by przesadzić z jego ilością. Po słoninę można sięgnąć i dziś.

Dzięki niej naleśniki nie będą tłuste, a ładnie się przyrumienią. Jeśli jednak nie przepadasz za jej zapachem, możesz wykorzystać masło klarowane, ewentualnie olej rzepakowy. Masło doda aromatu i naleśniki będą o wiele smaczniejsze, niż smażone na oleju.

Idealne ciasto na naleśniki. Najważniejsze są proporcje

Najlepsze naleśniki zrobisz w błyskawiczny sposób. Musisz jedynie pamiętać o zachowaniu odpowiednich proporcji mąki i produktów płynnych. Na szklankę mąki zawsze wlewaj szklankę mleka i pół szklanki wody gazowanej.

Do ciasta wbij również jajko i wsyp szczyptę soli. Sól jest niezbędna w ciastach, ponieważ podkreśla ich smak, a produkty lepiej sią łączą. Jeśli chcesz przygotować naleśniki na słodko, dodaj również cukier z wanilią lub miód. Jeśli na wytrawnie - suszone oregano lub bazylia będą idealne.

Dlaczego placki ziemniaczane wyszły surowe w środku? Poznaj również tajemnicę najzdrowszej i bardzo skutecznej diety Scandi Sense . Bez liczenia kalorii, bez ważenia i większych wyrzeczeń.

naleśniki.jpg
canva/Sanapadh
Rozgniótł ziemniaka i wyłożył go na ciasto. Po chwili zdjął z patelni przepyszną przekąskę
Bosacka wzięła sałatę i zwróciła uwagę na ważny detal. Jest oznaką świeżości
Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy