Najprostsza dieta świata. Bez ważenia, liczenia kalorii i wielkich wyrzeczeń
Duńska dieta odchudzająca Scandi Sense jest totalnym hitem. Dieta ma na celu zmianę nawyków żywieniowych, a jej skutkiem jest utrata nadprogramowych kilogramów. Nie ważymy w niej produktów, nie liczymy kalorii, nie głodujemy. Wystarczy przestrzegać kilka prostych zasad.
Dieta odchudzająca nie musi być ciężka i nudna
Diety odchudzające zwykle kojarzą nam się z głodówką i wyrzeczeniami. Na takiej diecie szybko się zniechęcamy i wracamy do starych nawyków żywieniowych. Okazuje się jednak, że dieta na redukcję masy ciała wcale nie musi być ciężka, rygorystyczna i męcząca.
Autorką diety Scandi Sense jest duńska dietetyczka, Suzy Wengel. Jej dieta odchudzająca ma na celu zmianę nawyków żywieniowych. Jemy to, co nam smakuje i na co mamy ochotę i jednocześnie tracimy zbędne kilogramy. Autorka tej diety schudła na niej aż 40 kilogramów.
Dieta odchudzająca Scandi Sense nie ma ścisłego jadłospisu. Jemy wszystko, ale z umiarem i w rozsądnych ilościach. Nie ważymy posiłków, nie liczymy kalorii. Musimy jedynie trzymać się jednej zasady - każdy posiłek musi składać się z 4 garści produktów.
Przynieś ze spaceru i dorzuć do mięsa. Nigdy nie jadłeś tak aromatycznego gulaszu
Zasady diety odchudzającej Scandi Sense
Dieta odchudzająca Scandi Sense nie ma gotowego, ścisłego planu żywieniowego na każdy dzień. Nie jest więc monotematyczna i rygorystyczna. Wystarczy przestrzegać kilka podstawowych zasad i unikać jedzenia przetworzonej żywności. Jej założeniem jest bowiem równowaga składników odżywczych i utrzymanie przez cały dzień stabilnego poziomu cukru we krwi.
By to osiągnąć w ciągu dnia spożywamy 3 posiłki. Każdy z nich powinien składać się z 4 garści jedzenia i jednej łyżki tłuszczu, np. oliwy z oliwek. Jemy jedną garść białka, np. ryb, jajek, mięsa, jedną garść węglowodanów, np. chleba, makaronu, ryżu oraz dwie garście warzyw.
Posiłek przygotowany według powyższego schematu będzie dobrze zbilansowany. Dostarczymy w nim wszystkich wartości odżywczych. Będziemy syci, zdrowsi, a na spadek wagi nie będziemy długo czekać.
Jak wybierać produkty spożywcze w diecie odchudzającej?
Podczas diety odchudzającej możemy pozwolić sobie również na ulubione smakołyki lub słodycze, jednak w rozsądnych ilościach. Zgodnie z regułą, musimy spożyć dwa z trzech posiłków dziennie w zgodzie z modelem. Nie ma tu listy składników zakazanych, zaleca się tylko ich umiar.
Musimy też zwracać uwagę na skład i kaloryczność produktów, które chcemy przyrządzić. Wybierzmy pierś z kurczaka lub rybę zamiast ciężkiej i kalorycznej wieprzowiny. Zamiast masła lub margaryny korzystajmy z innego źródła tłuszczy, np. oliwy z oliwek, czy awokado.
Wybierzmy mleko 1,5%, nie 3,2%. Zamieńmy chleb i makaron pszenny na pełnoziarnisty. Zrezygnujmy z zabielania zup i dodawania mąki do sosów. Cebula doskonale je zagęści. Zmiana nawyków żywieniowych to klucz do sukcesu.
Która herbata jest najzdrowsza? Dietetyk zdradził również, jaki składnik jest niebezpieczny dla zdrowia. Znajdziemy go w wielu produktach spożywczych.