Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Rozgniótł ziemniaka i wyłożył go na ciasto. Po chwili zdjął z patelni przepyszną przekąskę
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 19.04.2023 18:32

Rozgniótł ziemniaka i wyłożył go na ciasto. Po chwili zdjął z patelni przepyszną przekąskę

chlebek z dodatkiem ziemniaka
Screeny z filmu pochodzą z kanału table diary 식탁일기 na YouTube

Zapomnij o drożdżach, długim zagniataniu ciasta i pieczeniu. Złocisty, rumiany chlebek z patelni zrobisz z kilku podstawowych składników. Chlebek z mozzarellą i ugotowanym ziemniakiem jest szybką przekąską, która stanie się hitem w Twojej kuchni.

Bez pieczenia i bez drożdży. Nie ma lepszego sposobu na chlebek z serem

Chlebek z patelni jest świetnym pomysłem na szybką i smaczną przekąskę dla każdego. Wystarczy, że wyrobisz ciasto, posypiesz je serem i dodasz rozgniecionego, ugotowanego ziemniaka. Przepis na błyskawiczną przekąskę jest totalnym hitem.

Ciasto nie chlebek zrobisz z 4 produktów: mąki, mleka, masła i soli. Drożdże nie są tutaj potrzebne. Wyrobiony placek z dodatkiem sera i ziemniaka smaż na patelni na maśle klarowanym. 

Gotową przekąskę pokrój nożem lub radełkiem do pizzy na niewielkie porcje. Chlebek nie ma sobie równych. Przepis i zdjęcia wykorzystane w artykule pochodzą z kanału table diary 식탁일기 na YouTube.

 

Bosacka wzięła sałatę i zwróciła uwagę na ważny detal. Jest oznaką świeżości

Przepis na złocisty chlebek z ciągnącym serem. W sam raz na szybką przekąskę

Składniki:

  • 1 średniej wielkości ziemniak
  • starty ser mozzarella do pizzy
  • 80 g mąki chlebowej
  • 1 łyżka roztopionego masła
  • 55 ml mleka
  • szczypta soli
  • 2 łyżki majonezu
  • masło klarowane do smażenia

Jak zrobić chlebek z mozzarellą z patelni?

Do miski wsyp mąkę, sól, wlej mleko i masło. Wyrabiaj ręcznie do uzyskania zbitego ciasta o jednolitej konsystencji. Z ciasta zrób kulę, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na godzinę. W tym czasie obierz i ugotuj ziemniaka, a następnie odstaw go do całkowitego ostygnięcia.

Ciasto rozwałkuj na placek o średnicy około 20 cm. Rozgniecionego ziemniaka dokładnie wymieszaj z majonezem. Na ciasto wyłóż ser, zostawiając brzegi wolne. Na mozzarellę wyłóż puree ziemniaczane, a następnie znowu ser.

Zlep brzegi ciasta, zagnieć delikatnie, a następnie ostrożnie rozwałkuj, aby ciasto przypominało kształt okrągłego chleba. Przełóż na patelnię z niewielką ilością mocno rozgrzanego masła klarowanego. Smaż kilka minut na stronę do uzyskania złotego koloru, smacznego.

Z ziemniaków przygotujesz również inne przekąski. Tu poznasz świetny sposób na wykorzystanie warzyw z poprzedniego obiadu. Polecamy także chrupiące talarki. Wszyscy będą się nimi zajadać.

chlebek.jpg
Screen z filmu pochodzi z kanału table diary 식탁일기 na YouTube