Rozgniótł ziemniaka i wyłożył go na ciasto. Po chwili zdjął z patelni przepyszną przekąskę
Zapomnij o drożdżach, długim zagniataniu ciasta i pieczeniu. Złocisty, rumiany chlebek z patelni zrobisz z kilku podstawowych składników. Chlebek z mozzarellą i ugotowanym ziemniakiem jest szybką przekąską, która stanie się hitem w Twojej kuchni.
Bez pieczenia i bez drożdży. Nie ma lepszego sposobu na chlebek z serem
Chlebek z patelni jest świetnym pomysłem na szybką i smaczną przekąskę dla każdego. Wystarczy, że wyrobisz ciasto, posypiesz je serem i dodasz rozgniecionego, ugotowanego ziemniaka. Przepis na błyskawiczną przekąskę jest totalnym hitem.
Ciasto nie chlebek zrobisz z 4 produktów: mąki, mleka, masła i soli. Drożdże nie są tutaj potrzebne. Wyrobiony placek z dodatkiem sera i ziemniaka smaż na patelni na maśle klarowanym.
Gotową przekąskę pokrój nożem lub radełkiem do pizzy na niewielkie porcje. Chlebek nie ma sobie równych. Przepis i zdjęcia wykorzystane w artykule pochodzą z kanału table diary 식탁일기 na YouTube.
Bosacka wzięła sałatę i zwróciła uwagę na ważny detal. Jest oznaką świeżości
Przepis na złocisty chlebek z ciągnącym serem. W sam raz na szybką przekąskę
Składniki:
- 1 średniej wielkości ziemniak
- starty ser mozzarella do pizzy
- 80 g mąki chlebowej
- 1 łyżka roztopionego masła
- 55 ml mleka
- szczypta soli
- 2 łyżki majonezu
- masło klarowane do smażenia
Jak zrobić chlebek z mozzarellą z patelni?
Do miski wsyp mąkę, sól, wlej mleko i masło. Wyrabiaj ręcznie do uzyskania zbitego ciasta o jednolitej konsystencji. Z ciasta zrób kulę, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na godzinę. W tym czasie obierz i ugotuj ziemniaka, a następnie odstaw go do całkowitego ostygnięcia.
Ciasto rozwałkuj na placek o średnicy około 20 cm. Rozgniecionego ziemniaka dokładnie wymieszaj z majonezem. Na ciasto wyłóż ser, zostawiając brzegi wolne. Na mozzarellę wyłóż puree ziemniaczane, a następnie znowu ser.
Zlep brzegi ciasta, zagnieć delikatnie, a następnie ostrożnie rozwałkuj, aby ciasto przypominało kształt okrągłego chleba. Przełóż na patelnię z niewielką ilością mocno rozgrzanego masła klarowanego. Smaż kilka minut na stronę do uzyskania złotego koloru, smacznego.
Z ziemniaków przygotujesz również inne przekąski. Tu poznasz świetny sposób na wykorzystanie warzyw z poprzedniego obiadu. Polecamy także chrupiące talarki. Wszyscy będą się nimi zajadać.