Zgniatam folię w kulkę i wkładam do lodówki. Ten patent zasługuje na najwyższą nagrodę
Domowe sztuczki kuchenne wykraczają poza gotowanie. Oto proste zastosowanie składników spożywczych jako prostych środków chemicznych. Sprzyjają one utrzymywaniu odpowiedniego dla żywności środowiska w naszej lodówce.
Dbajmy o lodówki
Lodówki zmieniły nasze życie radykalnie, choć świat bez nich jest tak odległy w czasie, że tego już nie zauważamy. Możemy jednak dziś kupować i dłużej przechowywać więcej jedzenia niż kiedykolwiek. Jednak lodówki nie gwarantują stuprocentowego sukcesu w niemarnowaniu żywności.
Jedzenie czasem psuje się także i w nich. Powodem przeważnie jest zbyt duża wilgotność. Sprawia ona, że jedzenie gnije lub pleśnieje łatwiej. Idealna lodówka miałaby niezwykle suche powietrze w środku.
Wbij jajka do kaszy gryczanej i włącz blender. Mógłbym to jeść na śniadanie, obiad i kolacjęDomowy pochłaniacz wilgoci
Jednak zazwyczaj jesteśmy dalecy od ideału. Parują luzem przechowywane warzywa. Latem wilgotne powietrze dostaje się do środka podczas każdego otwarcia i podnosi temperaturę. Zdarza nam się też wstawić jedzenie bez przykrycia, albo wręcz garnek zbyt ciepłej zupy.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Jak na to zaradzić? Łatwo kupić pochłaniacz wilgoci, ale jeszcze łatwiej go przygotować. Wykorzystujemy w tym celu właściwość soli, która jest higroskopijna, czyli mocno pochłania wilgoć. Przyda się też kawa albo odrobina kaszy lub ryżu i folia aluminiowa.
Pochłaniacz wilgoci z soli
Sól pochłania wilgoć, ale pod jej wpływem zmienia się w bryłkę. Jeśli dodamy coś, co nie ma podobnych właściwości, uchroni to także ją przed zbryleniem. Mieszamy więc łyżkę soli z łyżką kaszy, ryżu albo kawy.
Mieszankę tę układamy na pasku folii aluminiowej i zawijamy w kulkę. Wykałaczką z jednej strony robimy kilka dziurek, tak, jak pokazano to na kanale Smart Fox, skąd pochodzą nasze ilustracje. Umieszczamy domowy pochłaniacz wilgoci w lodówce. Jeśli użyjemy kawy, może ona dodatkowo pochłaniać zapachy.
Pochłaniacz zapachów do lodówki
W tej drugiej funkcji lepiej sprawdzi się jednak inny składnik. Chodzi o sodę oczyszczoną. Ten uniwersalny produkt ma między innymi taką cechę, że dość skutecznie wchłania zapachy.
Metoda przygotowania jest taka sama jak w pierwszym przypadku. Należy wziąć po prostu odpowiednią ilość sody, by kulka miała w miarę dużą objętość. Zawijamy sodę w folię aluminiową i wkładamy do lodówki, by walczyć z przykrymi zapachami, które również powodują marnowanie żywności.
Wypróbuj też sposoby na chipsy ziemniaczane z obierek i sprawdź, jakie jest najgorsze smarowidło do chleba.