Nie martwię się, gdy po Wigilii zostaną mi śledzie. W mig zmieniam je w obłędny smakołyk, każdy się nim zajada
Na Boże Narodzenie przygotowujemy przeważnie zbyt dużo jedzenia. Co zrobić ze śledziami, które zostają nam po świętach? Zwykle przyrządzam z nich smakołyk, który znika z talerzy w mgnieniu oka. Wystarczy kilka prostych dodatków i gotowe.
Co zrobić z nadmiarem śledzi?
Śledzie to jedna z ryb, które często goszczą na wigilijnych stołach Polaków. Podobnie jest i u mnie. Przyrządzam śledzie w oleju z cebulką, czy dodaję je do sałatki . Ta ryba cieszy się powodzeniem podczas świątecznego biesiadowania.
Jednak bywa też tak, że śledzi robię zbyt dużo. Nie da się ich wszystkich zjeść, ale mam na ten kłopot sprawdzony patent. Z nadmiaru śledzi robię rarytas, który pasuje do pieczywa. Cała rodzina zajada się nim, aż się uszy trzęsą.
Jak zrobić pastę kanapkową ze śledzia jajka?
Składniki:
- wigilijne śledzie w oleju z cebulką (ok. 200 g)
- 2 nieduże ogórki kiszone
- 5 jajek
- 5 łyżek posiekanego szczypiorku
- 2 łyżki majonezu
- pieprz
Przygotowanie pasty kanapkowej zaczynamy od ugotowania jajek na twardo i pokrojenia ich w kostkę. Kroimy też cebulę i ogórki kiszone. Rybę odsączamy z nadmiaru oleju i rozdrabniamy.
Dodajemy majonez, posiekany koperek i doprawiamy pieprzem. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 30 minut, by smaki się przegryzły. Po upływie tego czasu pasta kanapkowa jest gotowa.
Pasta ze śledzia i jajek doskonała z pieczywem
Tak przyrządzona pasta smakuje wybornie ze świeżym pieczywem. Jest wyrazista w smaku i apetyczna . Dzięki temu daniu wigilijne śledzie się nie zmarnują. W paście z jajkami i innymi dodatkami wyśmienicie smakują.
Pastę ze śledzia i jajek możemy jeść na śniadanie lub kolację. Polecam ten przepis, bo w prosty sposób przyrządzicie wyśmienite smarowidło do chleba. Zrobicie je niezwykle szybko, a pasta każdemu będzie smakować. Radziliśmy, jak przygotować delikatne buraczki na święta. Podawaliśmy też przepis na smaczne świąteczne kluski.
Źródło: przyslijprzepis.pl