Smakosze.pl Przepisy Nie martwię się, gdy po Wigilii zostaną mi śledzie. W mig zmieniam je w obłędny smakołyk, każdy się nim zajada
Canva/Grzegorz Sulkowski

Nie martwię się, gdy po Wigilii zostaną mi śledzie. W mig zmieniam je w obłędny smakołyk, każdy się nim zajada

16 grudnia 2023

Na Boże Narodzenie przygotowujemy przeważnie zbyt dużo jedzenia. Co zrobić ze śledziami, które zostają nam po świętach? Zwykle przyrządzam z nich smakołyk, który znika z talerzy w mgnieniu oka. Wystarczy kilka prostych dodatków i gotowe.

Co zrobić z nadmiarem śledzi?

Śledzie to jedna z ryb, które często goszczą na wigilijnych stołach Polaków. Podobnie jest i u mnie. Przyrządzam śledzie w oleju z cebulką, czy dodaję je do sałatki . Ta ryba cieszy się powodzeniem podczas świątecznego biesiadowania.

Jednak bywa też tak, że śledzi robię zbyt dużo. Nie da się ich wszystkich zjeść, ale mam na ten kłopot sprawdzony patent. Z nadmiaru śledzi robię rarytas, który pasuje do pieczywa. Cała rodzina zajada się nim, aż się uszy trzęsą.

śledzie
Canva/Ilia Nesolenyi
Upiekłam domowe pierniczki i porównałam z tymi z gotowego ciasta. Różnice i podobieństwa najbardziej zaskoczyły męża

Jak zrobić pastę kanapkową ze śledzia jajka?

Składniki:

  • wigilijne śledzie w oleju z cebulką (ok. 200 g)
  • 2 nieduże ogórki kiszone
  • 5 jajek
  • 5 łyżek posiekanego szczypiorku
  • 2 łyżki majonezu
  • pieprz

Przygotowanie pasty kanapkowej zaczynamy od ugotowania jajek na twardo i pokrojenia ich w kostkę. Kroimy też cebulę i ogórki kiszone. Rybę odsączamy z nadmiaru oleju i rozdrabniamy.

Dodajemy majonez, posiekany koperek i doprawiamy pieprzem. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 30 minut, by smaki się przegryzły. Po upływie tego czasu pasta kanapkowa jest gotowa.

Pasta ze śledzia i jajek doskonała z pieczywem

Tak przyrządzona pasta smakuje wybornie ze świeżym pieczywem. Jest wyrazista w smaku i apetyczna . Dzięki temu daniu wigilijne śledzie się nie zmarnują. W paście z jajkami i innymi dodatkami wyśmienicie smakują.

Pastę ze śledzia i jajek możemy jeść na śniadanie lub kolację. Polecam ten przepis, bo w prosty sposób przyrządzicie wyśmienite smarowidło do chleba. Zrobicie je niezwykle szybko, a pasta każdemu będzie smakować. Radziliśmy, jak przygotować delikatne buraczki na święta. Podawaliśmy też przepis na smaczne świąteczne kluski.

pasta do chleba
Canva/arfo

Źródło: przyslijprzepis.pl

W życiu nie jadłam tak pysznego karpia, zrobię go na Wigilię. Nigdy bym nie pomyślała o tych dodatkach
To najlepsze świąteczne ciasto. Przy nim makowiec i piernik mogą się schować, zawsze się udaje
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy