Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Moja siostra zawsze dodaje ten składnik do buraczków. Uwielbiam ich delikatny smak, w końcu dostałam przepis
Redakcja smakosze.pl
Redakcja smakosze.pl 15.12.2023 20:18

Moja siostra zawsze dodaje ten składnik do buraczków. Uwielbiam ich delikatny smak, w końcu dostałam przepis

gotowane starte buraki
Canva / -lvinst-

W wielu domach, podobnie jak w moim, nie wyobrażamy sobie niektórych potraw bez dodatku w postaci startych ugotowanych buraczków. Ta zdrowa i pyszna porcja warzyw jest nieprzeceniona pod względem wartości odżywczych, ale też dodaje do naszego obiadu odrobiny słodyczy. Jednak od kiedy wyciągnęłam od mojej siostry sekret jej tajemnego składnika uważam, że lepiej już być nie może.

Sposób na delikatne buraczki

W postaci ćwikły, zakwasu buraczanego, barszczu czy zasmażanych – buraczki to jeden z tych składników, bez którego trudno obejść się w kuchni. Dziś coraz częściej pijemy – nawet kupny – zakwas, ale buraczki jako dodatek do zdrowego talerza obiadowego to zbyt często pomijana przyjemność.

Zwłaszcza zważywszy ich właściwości zdrowotne. Są bogate w przeciwutleniacze, czyli sprawiają, że więcej tlenu jest zużywane w naszym organizmie. Są też niskokaloryczne, napakowane witaminami i mikroelementami i… hmm, czy wspomniałam już, że są przy tym pyszne?

surowe buraki.jpg
Canva / Avalon_Studio
Poszedłem do Biedronki po pierogi, a wróciłem z gotową kolacją wigilijną. Za wszystko zapłaciłem 100 zł

Buraki ze śmietaną

Dlatego kiedy podpatrzyłam u siostry sposób, żeby buraki były jeszcze pyszniejsze, natychmiast go podchwyciłam. Jej sekretnym składnikiem jest śmietana, która nadaje zasmażanym ziemniakom jedwabistego i kremowego posmaku.

Składniki

  • Buraki – 0,5 kg
  • Masło – 25 g
  • Śmietana 12% – 50 g
  • Cukier – odrobina do smaku
  • Sól, pieprz, sok z cytryny

Przygotowanie zasmażanych buraków ze śmietaną

Buraki ścieram na tarce o małych oczkach. W rondelku rozgrzewam masło i wrzucam na nie starte buraki i śmietanę. Zakrapiam sokiem z cytryny i dorzucam odrobinę cukru. Przyprawiam ostrożnie solą i pieprzem.

Tak przygotowaną potrawę duszę przez około kwadrans na wolnym ogniu pod przykryciem. Kiedy smaki ładnie się połączą, a buraki staną się miękkie, wykładam je na miskę do przestudzenia. W razie potrzeby doprawiam jeszcze do smaku solą i pieprzem. Podaję na ciepło do pysznego domowego obiadu. Moja rodzina uwielbia to proste i pożywne śniadanie. W końcu znam sprawdzoną recepturę na rybę w galarecie.

Projekt bez nazwy-26.jpg
Canva / Getty Images