Smakosze.pl Przepisy Nie musisz parzyć i zawijać. Znamy szybszy sposób na gołąbki
Canva / Africa images

Nie musisz parzyć i zawijać. Znamy szybszy sposób na gołąbki

26 stycznia 2023
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Wiele osób uwielbia smak gołąbków, ale ich żmudne przygotowanie potrafi zniechęcić. Na tę okoliczność prezentujemy pomysłowe gołąbki bez zawijania. Zamiast zawijać farsz w liście kapusty, szatkujemy warzywo i łączymy je z ryżem oraz mięsem. Szybkie gołąbki nie ustępują smakiem swojemu klasycznemu odpowiednikowi. Koniecznie musicie ich spróbować.

Gołąbki bez zawijania możesz przygotować w piekarniku lub udusić tradycyjnie w rondlu. Nie może do nich zabraknąć aksamitnego, pomidorowego sosu. Tak przyrządzone gołąbki możesz podać z gotowanymi ziemniakami i surówką lub jako samodzielne danie. Przygotuj większą porcję i ciesz się smacznym obiadem przez kilka dni.

Przepis na ekspresowe gołąbki bez zawijania

Składniki:

  • 500 g mielonej łopatki wieprzowej

  • 1/2 niewielkiej główki kapusty

  • 150 g ryżu

  • 1 cebula

  • 2 jajka

  • słodka mielona papryka

  • sól i pieprz do smaku

  • olej do smażenia

Składniki na sos:

  • 2 szklanki passaty pomidorowej

  • 1 szklanka bulionu warzywnego (ewentualnie wody)

  • 1/2 łyżeczki majeranku

  • 2 ząbki czosnku

  • słodka mielona papryka

  • sól i pieprz do smaku

Proste i szybkie gołąbki krok po kroku

Ryż do gołąbków ugotuj w osolonej wodzie . Powinno to zająć ok. 10 minut tak, aby pozostał lekko twardy . Po ugotowaniu ryż odcedź z wody i pozostaw do ostygnięcia .

Cebulę do gołąbków obierz i drobno pokrój . Zeszklij ją na łyżce rozgrzanego oleju. Kapustę umyj i drobno poszatkuj, usuwając uprzednio brzydkie, zewnętrzne liście .

W misce wymieszaj mięso, kapustę, ugotowany ryż i zeszkloną cebulę . Do masy dodaj jajka, przypraw całość solą, pieprzem i papryką. Wszystkie składniki na gołąbki starannie połącz .

Z przygotowanej masy na gołąbki formuj spore, owalne kotleciki . Obsmaż je z obu stron na patelni na dobrze rozgrzanym oleju. Gotowe gołąbki układaj w garnku lub naczyniu żaroodpornym .

Przygotuj sos do gołąbków . Do osobnej miski wlej passatę, dodaj do niej 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Dołóż majeranek, sól, paprykę słodką i pieprz . Dodaj bulion lub wodę i dokładnie wymieszaj .

Ułożone w naczyniu gołąbki zalej przygotowanym sosem . Wstaw je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C lub duś pod przykryciem na kuchence . Potrawa będzie gotowa po ok. 30-40 minutach, kiedy mięso dojdzie w środku, a sos apetycznie się zagęści .

Klasyczne gołąbki siostry Anieli powaliły widzów na kolana . Jarski farsz na bazie ziemniaków zasmakuje wszystkim domownikom .

Canva / oksix
Canva / oksix

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy