Nie przechowuj bananów obok jabłek
Banany w obecności jabłek szybko tracą wiele swoich walorów. Jeśli nie chcesz być zmuszonym do szybkiego wyrzucenia żółtych owoców do kosza, trzymaj je poza zasięgiem jabłek.
Wystarczy już kilka godzin trzymania bananów z jabłkami, aby zauważyć pierwsze oznaki. Banany są niesamowicie zdrowe, dlatego lepiej nie marnować ich cennych właściwości.
Banany trzymaj z dala jabłek - dzięki temu dłużej zachowają świeżość oraz jakość
Wiele owoców ma stosunkowo krótką datę przydatności do spożycia, jeśli nie są przechowywane w odpowiednich warunkach. Aby utrzymać jak najwyższą świeżość, należy przechowywać je w niskiej temperaturze oraz bez dostępu do światła.
Z bananami musimy być szczególnie ostrożni, ponieważ kiedy położymy je koło jabłek, szybko zgniją. Dlaczego tak się dzieje?
Wszystko za sprawą etylenu, gazu wydzielanego przez wiele owoców w czasie dojrzewania, który przyspiesza ich rozwój. Kiedy trzymamy banany obok jabłek, są one szczególnie wystawione na jego działanie, więc o wiele szybciej dojrzewają.
Pojawiają się na nich szybko ciemne plamy, które wielu uważa za oznakę zepsucia. Aby wydłużyć żywotność bananów, owiń ich ogonki folią aluminiową. Dzięki temu wytrzymają o wiele dłużej, a ich smak nie będzie ani trochę zmieniony.
Obraz apollis apollis z Pixabay
Przez ogonki w bananach dostaję się najwięcej etylenu, który natychmiastowo przyspiesza dojrzewanie owoców i szybko zaczynają czernieć. Jeśli chcesz opóźnić ich dojrzewanie jak najbardziej, schowaj je do lodówki. Niska temperatura spowolni proces najlepiej.
Jednak absolutnie nie wkładaj do lodówki bananów, które są jeszcze zielone. Niska temperatura źle wpłynie na proces dojrzewania – w ogóle nie będą się nadawały do spożycia. Więcej na temat przechowywania bananów, dowiesz się z tego artykułu.
Jabłka to nie jedyne owoce, których absolutnie nie powinniśmy przechowywać z bananami. Okazuje się, że podobnie mogą na nie zadziałać nawet pomarańcze czy gruszki.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: ewawachowicz.pl