Co oznacza biała piana na rosole?
Rosół rosołowi nierówny, o czym doskonale wiedzą nasze mamy i babcie, a więc najwięksi smakosze wśród wszystkich miłośników jedzenia. Nie trzeba być bowiem Magdą Gessler, by podczas jedzenia potrawy zorientować się, że coś poszło nie tak.
Smak rosołu można zepsuć jedną błędną decyzją
Wiele razy pisaliśmy o najlepszych technikach przyrządzania rosołu, które sprawią, że smak będzie po prostu idealny. Bardzo ważne są oczywiście dobrej jakości składniki i długie gotowanie go na wolnym ogniu, ale należy zwrócić uwagę na jeden bardzo ważny szczegół podczas gotowania wywaru.
Rosół bywa najpyszniejszy, gdy wybierzemy mięso dobrej jakości, pyszną włoszczyznę i odpowiednie przyprawy, ale to nie wszystko. Najlepsi kucharze doskonale wiedzą, że z im starszym przepisem mamy do czynienia, tym więcej pułapek na nas czeka.
Wspominaliśmy też o błędach dotyczących właściwej techniki gotowania rosołu, takich jak kolejność dodawania składników czy solenia. Tym razem radzimy jednak skupić się na bacznym obserwowaniu gotującego się rosołu, bo w chwili, gdy pojawi się na nim biała piana, trzeba działać jak najszybciej.
Rosół nie będzie smaczny, jeśli zignorujemy zgromadzoną na jego powierzchni pianę
Receptura rosołu jest znana od lat, ale tak jak w przypadku wielu tradycyjnych dań, nie wolno zapominać o ważnych szczegółach, które czasem sprawiają, że zupa będzie nadawać się tylko do wylania. Ogromnie ważna jest biała lub szarawa piana na powierzchni gotującego się wywaru, nigdy nie należy jej lekceważyć.
Rosół zaczynamy zwykle gotować w zimnej wodzie i stopniowo podnosimy jego temperaturę. Właśnie wtedy możemy zauważyć wspomnianą pianę, która jest po prostu ściętym białkiem wytrącającym się z porcji mięsa.
Źródło: Pixabay/eloneo
Słynna szumowina może zawierać zanieczyszczenia, których jednak łatwo uniknąć, dzięki dokładnemu umyciu mięsa przed wrzuceniem go do garnka. Najlepiej włożyć mięso do zimnej wody i doprowadzić do wrzenia, a gdy białko się zetnie, ponownie ugotować zupę.
Jeśli jednak powyższy sposób zawiedzie, białą pianę można usunąć za pomocą łyżki cedzakowej lub sitka. Pomocna będzie nawet zwykła łyżka stołowa. Świetnym trikiem jest też posypanie szumowin solą, dzięki czemu opadną one na dno.
Niektórym osobom nie przeszkadzają szumowiny i przygotowują one rosół bez ich ewentualnego usuwania. Nie grozi to żadnymi konsekwencjami zdrowotnymi, gdyż są one zupełnie nieszkodliwe.
Jednak biała piana na pewno obniży walory smakowe rosołu, jeśli nie usuniemy jej szybko. Koniecznie obserwujmy więc zupę na samym początku gotowania, aby uniknąć przykrego błędu.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Pikio.pl, Newsy Gotujmy