Smakosze.pl Przepisy Nie smażę już dorsza w panierce, znam lepszy sposób. Piątkowy obiad jest hitem w moim domu
Fot. YouTube/Meat&Veggies

Nie smażę już dorsza w panierce, znam lepszy sposób. Piątkowy obiad jest hitem w moim domu

2 sierpnia 2024

Zwykle rybę podaję na obiad w piątek. Wcześniej smażyłam dorsza w panierce, ale teraz przyrządzam go w inny sposób. Z apetycznymi dodatkami pieczona ryba nie ma sobie równych. Tak obiad jest pyszny, ale też bardzo zdrowy.

Jedz rybę na zdrowie

Jadasz ryby ? Warto po nie sięgać nie tylko w piątki. Ryby są smaczne, ale też niezwykle wartościowe . Dostarczają nam cennych kwasów omega-3 i witamin: A, D, E i witamin z grupy B. Przeważnie sięgałam po dorsza. Smażyłam go w panierce na piątkowy obiad.

Jednak odkąd trafiłam na ten przepis, rybę przyrządzam inaczej. Jest pyszna i dużo zdrowsza. Wszystko dlatego, że trafia do piekarnika . Taki pieczony dorsz z dodatkiem natki pietruszki i cytryny to prawdziwa uczta. Rodzina się nim zajada i zawsze prosi o dokładkę. Zdjęcie wykorzystane w artykule pochodzi z kanału Meat&Veggies na YouTube.

pieczony dorsz
Fot. Canva/oksanashufrych
Przepis babci na pierogi z jagodami. Ciasto zawsze rozpływa się w ustach

Jak zrobić pieczonego dorsza?

Składniki:

  • ½ kg filetu z dorsza
  • 4 szalotki
  • natka pietruszki
  • 1 cytryna
  • 3 łyżki masła
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie dania zacznij od opłukania filetów z dorsza. Przypraw je solą i pieprzem . Szalotkę pokrój w piórka, a  cytrynę w plasterki. Posiekaj natkę pietruszki.

Teraz filety z dorsza ułóż na folii aluminiowej lub pergaminie. Posyp posiekaną szalotką, natką pietruszki i ułóż na rybie plasterki cytryny . Dołóż też plasterki masła i całość zawiń. Rybę odstaw na 20 minut.

Pieczony dorsza na obiad w piątek

Po upływie tego czasu rybę włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Powinna się piec 30 minut . Danie podawaj z pieczonymi ziemniakami lub pieczywem. Pieczony dorsz wychodzi smaczny, soczysty i dosłownie rozpływa się w ustach.

Smaku dodaje mu też cytryna i natka pietruszki. Tak przyrządzona ryba jest niskokaloryczna i dużo zdrowsza od ryby smażonej na tłuszczu . Dlatego każdemu polecam ten prosty przepis na pieczonego dorsza. U mnie w domu danie już stało się hitem. Pisaliśmy o tym, jak przygotować pomidory w wybornym sosie. Radziliśmy, jak przyrządzić mielone soczyste, jak nigdy dotąd.

pieczony dorsz
Fot. Canva/Lilechka75

Źródło: beszamel.se.pl

Biedronka rozdaje mięso za darmo. Pospiesz się, promocja kończy się dzisiaj
Pokrój pomidory i połącz z 2 składnikami. Najlepszą sałatkę na grilla zrobisz w kilka minut
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy