Nie smażę już dorsza w panierce, znam lepszy sposób. Piątkowy obiad jest hitem w moim domu
Zwykle rybę podaję na obiad w piątek. Wcześniej smażyłam dorsza w panierce, ale teraz przyrządzam go w inny sposób. Z apetycznymi dodatkami pieczona ryba nie ma sobie równych. Tak obiad jest pyszny, ale też bardzo zdrowy.
Jedz rybę na zdrowie
Jadasz ryby ? Warto po nie sięgać nie tylko w piątki. Ryby są smaczne, ale też niezwykle wartościowe . Dostarczają nam cennych kwasów omega-3 i witamin: A, D, E i witamin z grupy B. Przeważnie sięgałam po dorsza. Smażyłam go w panierce na piątkowy obiad.
Jednak odkąd trafiłam na ten przepis, rybę przyrządzam inaczej. Jest pyszna i dużo zdrowsza. Wszystko dlatego, że trafia do piekarnika . Taki pieczony dorsz z dodatkiem natki pietruszki i cytryny to prawdziwa uczta. Rodzina się nim zajada i zawsze prosi o dokładkę. Zdjęcie wykorzystane w artykule pochodzi z kanału Meat&Veggies na YouTube.
Jak zrobić pieczonego dorsza?
Składniki:
- ½ kg filetu z dorsza
- 4 szalotki
- natka pietruszki
- 1 cytryna
- 3 łyżki masła
- sól
- pieprz
Przygotowanie dania zacznij od opłukania filetów z dorsza. Przypraw je solą i pieprzem . Szalotkę pokrój w piórka, a cytrynę w plasterki. Posiekaj natkę pietruszki.
Teraz filety z dorsza ułóż na folii aluminiowej lub pergaminie. Posyp posiekaną szalotką, natką pietruszki i ułóż na rybie plasterki cytryny . Dołóż też plasterki masła i całość zawiń. Rybę odstaw na 20 minut.
Pieczony dorsza na obiad w piątek
Po upływie tego czasu rybę włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Powinna się piec 30 minut . Danie podawaj z pieczonymi ziemniakami lub pieczywem. Pieczony dorsz wychodzi smaczny, soczysty i dosłownie rozpływa się w ustach.
Smaku dodaje mu też cytryna i natka pietruszki. Tak przyrządzona ryba jest niskokaloryczna i dużo zdrowsza od ryby smażonej na tłuszczu . Dlatego każdemu polecam ten prosty przepis na pieczonego dorsza. U mnie w domu danie już stało się hitem. Pisaliśmy o tym, jak przygotować pomidory w wybornym sosie. Radziliśmy, jak przyrządzić mielone soczyste, jak nigdy dotąd.
Źródło: beszamel.se.pl