Smakosze.pl Porady Nie tylko olej i smalec. Kotlety schabowe smażę na tym nietypowym tłuszczu
Fot. Shutterstock/poppy pix

Nie tylko olej i smalec. Kotlety schabowe smażę na tym nietypowym tłuszczu

14 października 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Nie tylko olej i smalec. Kotlety schabowe możesz usmażyć również na innym tłuszczu. Jest zdrowszy, a mięso zyskuje na nim więcej smaku. Warto wypróbować i przekonać się samemu.

Kotlety schabowe narodową specjalnością

Kotlety schabowe są daniem , którego nikomu nie trzeba przedstawiać. Ich smak znamy od dzieciństwa i nic dziwnego, bo u niektórych na obiad pojawiają się przynajmniej raz na tydzień. Pomimo tak dużej popularności nie każda kucharka i nie każdy kucharz wie, na czym smażyć kotlety schabowe.

Większość smaży na oleju, ale ten bardzo łatwo wchłania się w panierkę, a kotlety schabowe wychodzą zbyt tłuste. Eksperci, jak na przykład Magda Gessler, radzą, aby kotlety smażyć na smalcu. Ma on wysoką temperaturę dymienia, więc nadaje się idealnie. Należy jednak pamiętać, że w połączeniu ze schabem wyjdzie prawdziwa bomba kaloryczna. Jest zdecydowanie lepsza opcja.

klarowane masło.jpg
Fot. Canva/marekuliasz
Żaden rosół, pomidorowa czy ogórkowa. Ta zupa jest od nich 100 razy lepsza

Na czym smażyć kotlety schabowe?

Skoro olej i smalec nie są najlepszą opcją, co wybrać? Okazuje się, że najlepszym do smażenia tłuszczem jest masło klarowane. Ma ono, podobnie jak smalec, wysoką temperaturę dymienia, a w dodatku nie przypala się. Właśnie dlatego kotlety schabowe zarumieniają się, a w dodatku zyskują maślany posmak, co nie ujedzie uwadze wszystkim fanom tych kotletów. W dodatku masło klarowane jest lekkostrawne, więc i same kotlety będą zdecydowanie zdrowsze.

Jak długo smażyć kotlety schabowe?

Nie tylko odpowiedni rodzaj tłuszczu jest ważny, ale też czas smażenia. Od tego także zależy, czy kotlety schabowe będą smaczne. Nie wystarczy umieścić zapanierowanych kotletów na rozgrzanym tłuszczu i czekać, aż mocno się przyrumienią. Okazuje się, że kotlety schabowe należy smażyć po 2 minuty z każdej strony. To wystarczy, ale pod warunkiem, że tłuszcz będzie bardzo mocno rozgrzany. Trzymając się tych wytycznych dotyczących smażenia, kotlety wyjdą chrupiące z zewnątrz i soczyste w środku.

kotlet schabowy.jpg
Fot. Canva/robert6666
W Biedronce chyba powariowali. Ceny tych produktów poszły w dół
Zbierz na spacerze i połóż je na parapecie. Pająki ich nienawidzą
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy