Smakosze.pl Produkty Nie tylko panga. Ta ryba jest równie fatalnym wyborem, unikaj jak ognia
canva/Iridenta Florescu's Images

Nie tylko panga. Ta ryba jest równie fatalnym wyborem, unikaj jak ognia

26 marca 2023

Ryby uznaje się za ważny element diety. Nie każdy gatunek jednak dostarczy nam niezbędnych do zachowania zdrowia składników odżywczych. Niektóre — jak na przykład ryba maślana — są nie tylko pozbawione istotnych substancji, ale też potencjalnie niebezpieczne. Wyjaśniamy, dlaczego akurat tej ryby warto unikać.

Dlaczego ryby maślane są szkodliwe?

Ryby są polecane przez dietetyków jako zdrowe źródło kwasów omega 3 i wielu witamin oraz pierwiastków. Niektóre z nich —  np. panga —  mają  znikome ilości potrzebnych naszemu organizmowi związków. Inne zaś są bardzo tłuste.

Drugim typem jest ryba maślana. Pod tą nazwą kupić możemy kilka gatunków m.in. żuwaka, kostropaka czy eskolara. Produkt cechuje spora zawartość tłuszczu, którego znajdziemy tam nawet do 21%.

Mięso jest przyjemne w smaku, lecz aż 90% tłuszczu, jaki w nim znajdziemy, stanowią estry parafiny. Związki te są dla ludzi niestrawne , a nawet 20% populacji po ich spożyciu może odczuwać dolegliwości ze strony układu pokarmowego takie jak biegunka, bóle żołądkowo-jelitowe, wymioty. Niektórzy cierpią także na bóle głowy czy dolegliwości sercowe.

Gessler bije na alarm. Przenigdy nie dodawaj do żurku tego składnika

Kto powinien wykluczyć ryby maślane z diety?

Gatunki zaliczane do tej grupy zawierają znaczne ilości niacyny, która odgrywa istotną rolę w regulacji pracy układu nerwowego oraz zapewnia dobrą kondycję skóry. Jednak eksperci do spraw żywienia sugerują, by sięgać po nią rzadko i jedynie w formie gotowanej.

Powstrzymać od spożycia natomiast powinny się osoby z problemami jelit, złym wchłanianiem składników odżywczych czy kobiety w ciąży. Istnieje wiele dużo korzystniejszych dla naszego organizmu gatunków ryby i to na nie warto postawić.

Które ryby są bezpieczne?

Jeżeli już decydujemy się na spożycie ryby, wybierzmy okazy morskie, które cechuje spora zawartość kwasów omega 3, czyli łososie, makrele, śledzie, sardynki lub szproty. Najlepiej, jeśli zakupione przez nas okazy pochodzić będą ze sprawdzonych źródeł.

Istotny będzie też sposób podania ryby. Unikajmy smażenia na rzecz gotowania na parze czy pieczenia . Do mięsa podajmy też zawsze świeżą surówkę. Propozycje pasujących przysmaków znajdziecie w tym artykule .

Smażone ryby są niezdrowe.png
canva/Sarsmis
Najlepsze kucharki wrzucają do rosołu ten składnik. Wychodzi nadzwyczaj złocisty
Wlej 2 łyżki do duszącego się mięsa. Po 20 minutach będzie rozpływać się w ustach
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy