Gessler bije na alarm. Przenigdy nie dodawaj do żurku tego składnika
Żurek zagości na niejednym świątecznym stole. Przygotowanie smacznego dania może być jednak wyzwaniem. Magda Gessler wyjawiła, że jej zdaniem największym błędem jest zabielanie zupy śmietaną. Wiemy, na co jeszcze warto uważać.
Magda Gessler nie dodaje śmietany do żurku
Zdaniem gwiazdy Kuchennych Rewolucji prawdziwy żurek wielkanocny musi być chudy i kwaśny. Wlewanie do niego śmietany będzie zatem dużym błędem, bo nabiał złagodzi smak dania.
Jeżeli chcemy dodać coś więcej niż podstawowe przyprawy, postawmy na czosnek. Wyraziste warzywo świetnie podkreśli nuty zawarte w tradycyjnej zupie i sprawi, że stanie się ona zdrowsza.
Koniec z majonezem do faszerowanych jajek. Lżejszy dodatek nada im jeszcze więcej smakuJaki żurek zdaniem Magdy Gessler będzie najlepszy?
Tradycyjna kwaśna zupa musi być przyrządzona z dodatkiem właściwie sporządzonego zakwasu:
Zwracajmy uwagę na kwas, który dodajemy do żurku. Ma być prawdziwy, z żytniej mąki! - uczula restauratorka w wywiadzie udzielonym dziennikarzom Faktu.
Nie powinno też zabraknąć właściwych przypraw. Smak wielkanocnego przysmaku świetnie podkreślą majeranek, ziele angielskie czy liść laurowy. Niektórzy lubią też dodać chrzan, dla zaostrzenia.
Jak podać żurek?
Żurek najczęściej serwowany jest w chlebie lub z kromkami żytniego razowego wypieku. Sztandarowym dodatkiem są też ugotowane na twardo jajka. Nierzadko podaje się do niego także białą kiełbasę.
Warto pamiętać, by podczas wybierania mięsnego rarytasu kierować się jego kolorem. Im bardziej różowy jest wyrób, tym jego jakość może być niższa. Taki wygląd charakteryzuje bowiem mięso z dodatkiem soli peklujących, które popsują smak dania.
Na naszej stronie znajdziecie recepturę na domową kiełbasę idealną do żurku. Sprawdźcie też przepis na postną wersję zupy od Magdy Gessler — na święta będzie jak znalazł.
Źródło: o2