Smakosze.pl Przepisy Nie wyrzucam ryb, które zostały po Wigilii. Robię z nich wyśmienite danie
Fot. Shutterstock/zi3000

Nie wyrzucam ryb, które zostały po Wigilii. Robię z nich wyśmienite danie

25 grudnia 2024
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Ryby, których nie zjedliśmy podczas kolacji wigilijnej najczęściej odgrzewamy lub niestety wyrzucamy. Od lat wykorzystuję je jednak inaczej i przyrządzam z nich fantastyczne danie. Podaję je zwykle na kolację. Moja rodzina uwielbia tę potrawę.

Jedzenie z Wigilii nie może się zmarnować

Nawet, jeśli nie przygotowujemy dużej ilości dań na Wigilię, to zawsze coś nam zostanie. O ile pierogi , uszka, czy kapustę z grochem i grzybami możemy zamrozić, a śledzie przechowywać w słoiku w lodówce, tak zwykle jest problem z rybami.

Ryby po Wigilii możemy odgrzać w piekarniku. Możemy także przyrządzić z nich wyśmienite danie, które podamy na świąteczny obiad, czy kolację. Wtedy nic się nie zmarnuje, a przyrządzona, prosta potrawa zachwyci całą rodzinę.

ryby.jpg
Fot. Canva/zi3000
Tak uratujesz koszulę i obrus. Plama z czerwonego barszczu zniknie w 15 minut

Przepis na wyśmienite danie z ryb po Wigilii

Składniki:

  • 500 - 600 g pieczonej, ugotowanej lub usmażonej ryby z Wigilii
  • 2 jajka
  • 2 cebule
  • 100 g bułki tartej
  • mleko
  • bułka tarta do panierowania
  • pół pęczka natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • łyżka masła
  • masło klarowane do smażenia

Jak przygotować kotlety rybne?

Na początku usuń skórkę i panierkę z ryb. Usuń ości, a mięso rozgnieć widelcem i przełóż do miski. Bułkę tartą zalej niewielką ilością mleka. Cebulę posiekaj drobno i zeszklij na zwykłym maśle.

Odciśniętą bułkę dodaj do ryb razem z cebulą i posiekaną drobno natką pietruszki. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Wbij jajka i wymieszaj, a następnie uformuj kotlety . Obtocz je w bułce tartej i usmaż na maśle klarowanym. Smacznego!

Polecamy również wyśmienite śledzie z Kresów oraz zupę grzybową siostry Anastazji . Jeden składnik może zaskoczyć.

kotlety rybne.jpg
Fot. Canva/peredinkinia
Najgorsze orzechy, jakie można kupić. Dietetyk załamuje ręce
Tak zamrozisz sałatkę jarzynową. Ten warunek jest konieczny, nie wolno go pominąć
Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy