Smakosze.pl Przepisy Niebywałe, co Makłowicz dodaje do jajecznicy. O takim dodatku nikt by nawet nie pomyślał
TRICOLORS/East News, canva/Murilo Gualda

Niebywałe, co Makłowicz dodaje do jajecznicy. O takim dodatku nikt by nawet nie pomyślał

23 października 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Robert Makłowicz zdradził przepis na jajecznicę z krewetkami, harissą i innymi składnikami. Popularne śniadanie z niecodziennymi dodatkami nabiera ostrości i charakteru, jest również niezwykle aromatyczne.

Jajecznica jest świetnym pomysłem na śniadanie dla całej rodziny. Możemy przygotować ją z wieloma dodatkami, np. z grzybami, boczkiem, awokado, cebulą, szczypiorkiem i każdym, ulubionym składnikiem. Robert Makłowicz kultowe śniadanie przygotowuje z niecodziennymi dodatkami i smaży je na oliwie z oliwek.

Robert Makłowicz dzieli się z fanami wieloma przepisami na kultowe dania w zupełnie nowej odsłonie . Jedną z takich potraw jest jajecznica po tunezyjsku z dodatkiem krewetek i innych składników. Makłowicz do jajecznicy dodaje również pastę pomidorową, natkę pietruszki i harissę.

Harissa jest popularną przyprawą kuchni Bliskiego Wschodu. Pasta przygotowana z papryki, pomidorów, czosnku, kminu rzymskiego i kolendry jest niezwykle aromatycznym dodatkiem do wielu potraw. Jajecznica z jej dodatkiem jest pełna smaku i aromatu.

Do przygotowania jajecznicy w tunezyjskim stylu wykorzystajmy krewetki koktajlowe. Mrożone krewetki wkładamy do miski, zalewamy zimną wodą i wstawiamy do lodówki, żeby stopniowo się rozmroziły. Nigdy nie rozmrażamy krewetek w mikrofalówce lub na patelni, ponieważ stracą smak.

Jajecznica z krewetkami według przepisu Roberta Makłowicza

Składniki na 2 porcje:

  • kilka krewetek koktajlowych

  • 5- 6 jajek

  • 2 łyżki pasty pomidorowej

  • łyżka pasty harissa

  • łyżeczka kminu rzymskiego

  • natka pietruszki

  • sól

  • oliwa z oliwek do smażenia

Jak zrobić jajecznicę z krewetkami z pastą pomidorową i harrisą?

Jajka wbij do miski, wymieszaj z pastą pomidorową, pastą paprykową, kminem rzymskim, solą. Krewetki smaż na oliwie z dodatkiem łyżki posiekanej natki pietruszki przez około 4 minuty.

Na patelnię wlej masę jajeczną i smaż, aż jajka się zetną. Jajecznicę oprósz natką pietruszki i podaj z pieczywem, smacznego.

Pomysł na pyszne śniadanie? Przygotuj szakszukę , czyli śniadanie z pomidorów, jajek, kolendry i innych przypraw. Jajecznica z brokułami jest lekka, aromatyczna i bardzo sycąca, koniecznie musisz jej spróbować.

Pasta harissa do jajecznicy
canva/DebbiSmirnoff

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: ampnewsy

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy