Niebywałe, co Makłowicz dodaje do jajecznicy. O takim dodatku nikt by nawet nie pomyślał
Robert Makłowicz zdradził przepis na jajecznicę z krewetkami, harissą i innymi składnikami. Popularne śniadanie z niecodziennymi dodatkami nabiera ostrości i charakteru, jest również niezwykle aromatyczne.
Jajecznica jest świetnym pomysłem na śniadanie dla całej rodziny. Możemy przygotować ją z wieloma dodatkami, np. z grzybami, boczkiem, awokado, cebulą, szczypiorkiem i każdym, ulubionym składnikiem. Robert Makłowicz kultowe śniadanie przygotowuje z niecodziennymi dodatkami i smaży je na oliwie z oliwek.
Robert Makłowicz dzieli się z fanami wieloma przepisami na kultowe dania w zupełnie nowej odsłonie . Jedną z takich potraw jest jajecznica po tunezyjsku z dodatkiem krewetek i innych składników. Makłowicz do jajecznicy dodaje również pastę pomidorową, natkę pietruszki i harissę.
Harissa jest popularną przyprawą kuchni Bliskiego Wschodu. Pasta przygotowana z papryki, pomidorów, czosnku, kminu rzymskiego i kolendry jest niezwykle aromatycznym dodatkiem do wielu potraw. Jajecznica z jej dodatkiem jest pełna smaku i aromatu.
Do przygotowania jajecznicy w tunezyjskim stylu wykorzystajmy krewetki koktajlowe. Mrożone krewetki wkładamy do miski, zalewamy zimną wodą i wstawiamy do lodówki, żeby stopniowo się rozmroziły. Nigdy nie rozmrażamy krewetek w mikrofalówce lub na patelni, ponieważ stracą smak.
Jajecznica z krewetkami według przepisu Roberta Makłowicza
Składniki na 2 porcje:
-
kilka krewetek koktajlowych
-
5- 6 jajek
-
2 łyżki pasty pomidorowej
-
łyżka pasty harissa
-
łyżeczka kminu rzymskiego
-
natka pietruszki
-
sól
-
oliwa z oliwek do smażenia
Jak zrobić jajecznicę z krewetkami z pastą pomidorową i harrisą?
Jajka wbij do miski, wymieszaj z pastą pomidorową, pastą paprykową, kminem rzymskim, solą. Krewetki smaż na oliwie z dodatkiem łyżki posiekanej natki pietruszki przez około 4 minuty.
Na patelnię wlej masę jajeczną i smaż, aż jajka się zetną. Jajecznicę oprósz natką pietruszki i podaj z pieczywem, smacznego.
Pomysł na pyszne śniadanie? Przygotuj szakszukę , czyli śniadanie z pomidorów, jajek, kolendry i innych przypraw. Jajecznica z brokułami jest lekka, aromatyczna i bardzo sycąca, koniecznie musisz jej spróbować.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Surówka z kapusty lepsza niż w restauracjach. Przepis godny mistrzów kuchni
-
Wachowicz dodaje szczyptę do zupy z dyni. Nic tak nie podkreśla jej smaku
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama
Źródło: ampnewsy