Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Niebywałe, co Wachowicz dodaje do kulebiaka. Co za połączenie smaków
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 12.12.2022 18:12

Niebywałe, co Wachowicz dodaje do kulebiaka. Co za połączenie smaków

kulebiak ewa wachowicz
Canva / Maílson Pignata ; East News / Pawel Wodzynski

Kulebiak jest niczym innym, jak nadziewanym pierogiem przygotowywanym z ciasta drożdżowego. Najbardziej znanym farszem do niego jest kapusta z grzybami. Ewa Wachowicz postanowiła przełamać tradycję i wypełnić popularne danie czymś zupełnie innym. Poznajcie jej niezwykły przepis na kulebiak z dorszem.

Nadzienie do kulebiaka Ewy Wachowicz kryje w sobie rozmaite smakowitości. Poza dorszem nie może w nim zabraknąć aromatycznej cebulki podsmażonej razem z pieczarkami. Ciekawą nutę smakową dodaje również ugotowane na twardo jajko. Przy takim specjale nikt nie poprzestanie na jednej porcji.

Przepis na kulebiak z dorszem według Ewy Wachowicz

Składniki na ciasto:

  • 350 g mąki + maka do podsypania

  • 100 g masła

  • 1 jajko

  • 2 żółtka

  • 1/2 szklanki śmietany 18%

  • szczypta soli

  • 20 g drożdży

  • 1/2 łyżeczki cukru

Składniki na farsz:

  • 1/2 kg filetów z dorsza

  • 1 łyżka oleju

  • 1 cebula

  • 150 g pieczarek

  • 1 łyżka oliwy

  • 2 jajka

  • garść posiekanej natki pietruszki

  • 5 łyżek kaszy jęczmiennej

  • sól

  • pieprz

Niezwykły kulebiak z dorszem krok po kroku

Drożdże do kulebiaka pokrusz, wrzuć do miseczki i rozetrzyj z cukrem. Odstaw na bok na kilkanaście minut. W międzyczasie na stolnicę lub czysty kuchenny blat wysyp mąkę i dodaj do niej miękkie masło. Oba składnik połącz ze sobą, siekając je nożem, następnie zrób z nich kopczyk, na czubku uformuj wgłębienie.

Do wgłębienia dodaj 1 jajko, żółtka, śmietanę w temperaturze pokojowej, sól i drożdże roztarte z cukrem. Całość wymieszaj po czym zagnieć ręcznie ciasto. Gotową masę przykryj miską i odstaw do wyrośnięcia.

Filety do farszu kulebiaka pokrój na kawałki i usmaż na patelni na dobrze rozgrzanym oleju. Jeśli używasz świeżej (nie mrożonej) ryby, podlej ją niewielką ilością wody, aby mięso mogło się dusić. Na osobnej patelni rozgrzej oliwę i wrzuć na nią posiekaną cebulę. Po chwili dołóż również pokrojone w kostkę pieczarki, oba składniki usmaż na rumiano, a na koniec wymieszaj je z dorszem.

Jajko do kulebiaka ugotuj na twardo, obierz i pokrój w kostkę. Natkę pietruszki drobno posiekaj. Składniki dodaj do podsmażonego dorsza z cebulką i pieczarkami. Całość wymieszaj, doprawiając ją także solą i pieprzem. Ciasto do kulebiaka podziel na dwie nierówne części, większą z nich rozwałkuj wyłóż nią boki i dno natłuszczonej podłużnej formy do pieczenia. Na ciasto nałóż ugotowaną kaszę oraz farsz. Brzegi zawiń i posmaruj białkiem. Całość przykryj mniejszą, również rozwałkowaną częścią ciasta i ją także posmaruj białkiem, a na koniec nakłuj w kilku miejscach nożem.

Kulebiak wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i piecz przez ok. 45 minut. Po upieczeniu wyjmij potrawę z piekarnika i odstaw na kilka minut na bok. Po upływie tego czasu krój ją na plastry i podawaj z gorącym barszczem czerwonym. Na naszej stronie znajdziesz też przepis na klasyczny kulebiak. Ewa Wachowicz nie zawodzi, jeśli chodzi o sposób na świąteczny piernik.

Canva / angorius
Canva / angorius

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: ewawachowicz