Niecodzienny rosół z dodatkiem pieczonego pomidora
Rosół to danie, które jest już na stałe wpisane w polską kulturę kulinarną. Ciężko wyobrazić sobie tradycyjny obiad w niedzielę, bez aromatycznego bulionu. Stworzenie idealnego rosołu to jednak nie lada sztuka, która wymaga wiele wyczucia.
Dziś przedstawiamy przepis na rosół z dodatkiem pieczonego pomidora. Najlepiej wybrać odmianę malinową, która doda na równi słodyczy co lekkiej kwaśności. Na pewno pokochasz go od pierwszej łyżki.
Przepis na rosół z pieczonym pomidorem
Potrzebujesz:
-
pół kury dobrej jakości
-
300 gram wołowiny
-
3 marchewki
-
jabłko
-
pomidor malinowy
-
pietruszka - korzeń i nać
-
1 por
-
kawałek selera
-
2 cebule
-
2,5 litra wody
-
ziele angielskie
-
liść laurowy
-
pieprz w ziarnach
-
łyżka soli
Na dnie garnka z zimną wodą układamy obydwa rodzaje mięsa i doprowadzamy do wrzenia. Gdy woda zaczyna się gotować, zmniejszamy ogień i pozwalamy bulionowi gotować się przez 2 godziny.
Warzywa korzeniowe obieramy i kroimy w nieco mniejsze kawałki. Cebulę kroimy na pół i opalamy na ogniu od kuchenki, aż stanie się przyjemnie brązowa. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni. Pieczemy w nim pomidory przez koło 20 minut.
Wszystkie warzywa oraz przyprawy dodajemy teraz do wywaru i gotujemy przez kolejną godzinę. Po tym czasie dorzucamy pomidory - jeśli zrobimy to za wcześnie, może rozpaść się w trakcie gotowania.
Rosół podajemy od razu z dodatkiem cienkiego makaronu oraz ziemniaków. Trick z pomidorem stosuje nawet sama Ewa Wachowicz. Z tego artykułu dowiesz się, jak Ewa robi kultową grochówkę.
Nietypowe dodatki do rosołu
Rosół to wdzięczne danie dla każdej kreatywnej osoby. Wystarczy odrobina pomysłowości, a z klasycznej receptury powstanie nam rewolucyjna pyszność. Nieoczywistym, a zarazem wspaniałym dodatkiem do rosołu może być korzeń imbiru. Taki rosół jest niebywale pyszny i rozgrzewający.
[ EMBED-19 ]
Podobną funkcję pełni kurkuma, która na dodatek nadaje rosołowi lekko żółtego, apetycznego koloru.
Kreatywnością możemy się także wykazać przy doborze mięs. Zaskoczeniem dla gości i rodziny z całą pewnością będzie rosół z dodatkiem podgotowanej wątróbki - takie połączenie to idealna fuzja pierwszego i drugiego dania.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: Przepisy joli
undefinedundefined