Smakosze.pl Przepisy Niezwykła surówka z kapusty czerwonej i winogron według przepisu siostry Anastazji. Lepszej nie jadłeś
ARTUR BARBAROWSKI/East News; canva/yummypic

Niezwykła surówka z kapusty czerwonej i winogron według przepisu siostry Anastazji. Lepszej nie jadłeś

13 marca 2022
Autor tekstu: Adam Moskal

Dla wielu osób obiad bez surówki nie może mieć miejsca - ten dodatek gra wszak bardzo ważną rolę dostarczenia cennych witamin i minerałów. Siostra Anastazja zaprezentowała przepis na obłędną surówkę z czerwonej kapusty. Niecodzienny składnik, jakim są winogrona, nadaje jej świeżości i lekkiej słodyczy.

Surówka z czerwonej kapusty jest jednym z najczęściej wybieranych dodatków do dania głównego w całej Polsce. Jej charakterystyczny intensywny kolor i wspaniały smak nie mają sobie równych.

Siostra Anastazja poszła o krok dalej i do czerwonej kapusty nie dodaje jedynie jabłka, lecz również soczyste winogrona. Takie połączenie doskonale pasuje szczególnie do soczystej pieczeni.

Przepis na surówkę z czerwonej kapusty z winogronami

Składniki:

  • 1 główka czerwonej kapusty

  • 1 jabłko

  • 300 g winogron

  • 1 pęczek koperku

  • 2 łyżki oliwy

  • sok z 1 cytryny

  • sól

  • pieprz

Zacznij od umycia kapusty pod bieżącą wodą i oderwania z niej wierzchnich liści. Następnie zetrzyj ją na tarce o grubych oczkach, umieść w dużej misce i dokładnie skrop świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny.

Jabłko umyj, obierz, usuń gniazdo nasienne i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Winogrona umyj, każde przekrój na pół i jeśli mają pestki - usuń je. Koperek również opłucz wodą i drobno posiekaj.

Do kapusty wrzuć winogrona, jabłko, koperek, oliwę, sól oraz świeżo mielony czarny pieprz. Przemieszaj surówkę i wstaw ją do lodówki na 30 minut, aby smaki dobrze się przegryzły. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak przygotować surówkę z pora i jabłka. Ten tekst wyjawia przepis na prozdrowotną surówkę z kiszonej kapusty z dodatkiem kurkumy.

Czerwona kapusta

Źródło zdjęcia: canva/Изображения пользователя Надежда Середа

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Wielka Księga Siostry Anastazji - przetwory, sałatki, surówki, ciasta i dania tradycyjne wyd. WAM

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy