Smakosze.pl Porady Nigdy nie myj tak truskawek. Przez ten błąd będą bez smaku, mało kto zdaje sobie sprawę
Fot. Canva/sweetardiuni

Nigdy nie myj tak truskawek. Przez ten błąd będą bez smaku, mało kto zdaje sobie sprawę

4 lipca 2024

Lubicie truskawki? Są pyszne i soczyste. Jednak jak myć truskawki? Ważne, by popełniać tego błędu podczas mycia, bo owce stracą cały swój smak, a tego nikt przecież nie chce.

Truskawki, czyli smak lata

Truskawki kupimy na straganach, w warzywniakach, sklepach spożywczych i marketach. Zależy nam, by owoce były słodkie, soczyste i zdrowe . Jemy je bez dodatków, dokładamy do ciast, deserów i sałatek owocowych. Każda wersja podania ma swoich wiernych zwolenników.

Jednak zanim zjemy truskawki, czy to na surowo, czy dodane do ciasta, pojawia się kluczowe pytanie. Jak myć truskawki? To bardzo ważne, bo chcemy prawidłowo oczyścić je z zanieczyszczeń, a niekiedy chemii, którą owoce potraktowano. Dokładne umycie truskawek jest szczególnie ważne, gdy podajemy je dzieciom.

truskawki (7).jpg
Fot. Canva/congerdesign
Zrób tak z ciastem drożdżowym i ciesz się nim nawet 3 miesiące. Tylko nieliczni znają ten patent

Jak myć truskawki?

Wydaje się, że wystarczy opłukać truskawki wodą i gotowe. Proce mycia mamy za sobą. Jednak nie jest to aż tak proste. Przede wszystkim powinniśmy pamiętać, żeby nie zrywać szypułek przed płukaniem. Wówczas do środka dostaje się woda i truskawki tracą swój smak.

Do mycia owoców warto użyć płukanek z popularnymi dodatkami. Przyda się do mycia truskawek soda oczyszczona i ocet. Najpierw trzeba namoczyć owoce w mieszance wody z octem, w proporcjach 3:1. To pozwoli nam pozbyć się szkodliwych bakterii.

Płukanki oczyszczą truskawki

Truskawki powinny poleżeć w roztworze wody z octem najwyżej 5 minut. Potem przekładamy je do mieszanki wody z sodą oczyszczon ą. Najlepiej zastosować tu proporcje: 1 łyżeczka sody na 1 litr wody. Po takiej kąpieli, truskawki należy przepłukać pod bieżącą wodą.

Owoce warto potem osuszyć. Jak rozpoznać, czy truskawki były pryskane? Woda po takiej kąpieli jest zazwyczaj mętna . Truskawki przechowujmy w lodówce i szybko zjedzmy. Pisaliśmy o tym, co zrobić, żeby naleśniki wyszły puszyste. Radziliśmy też, jak przyrządzić jajecznicę, by była puszysta jak chmurka.

truskawki
Fot. Canva/TBird59
Weź banany i owiń folią w ten sposób. Żałuję, że wcześniej nie znałem tej sztuczki
Wydrąż cukinię i wypchaj tym farszem po brzegi. Dawno nie jadłem czegoś tak pysznego
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy