Nikt nie robi surówki z kiszonych ogórków, jak Strzelczyk. Łączy je z samymi frykasami
Tomasz Strzelczyk znany jest ze swoich odważnych kulinarnych eksperymentów. Z jego wyczuciem smaku każdy taki eksperyment skazany jest na sukces. Nie inaczej ma się sprawa z propozycją na surówkę z kiszonych ogórków. Warzywa idealnie łączą się z kapustą, cebula oraz wyjątkowym sosem na bazie musztardy.
Mimo użycia prostych składników, surówka z kiszonych ogórków Tomasza Strzelczyka charakteryzuje się niezwykle bogatym smakiem. Nuty kwaśne, słodkie oraz ostre tworzą kompozycje doskonałą do wielu dań. Spróbuj raz a nie pożałujesz.
Przepis na wyjątkową surówkę z kiszonych ogórków i kapusty
Składniki:
-
300 g białej kapusty
-
5 średnich ogórków kiszonych
-
1 czerwona cebula
-
1 łyżka musztardy francuskiej gruboziarnistej
-
1 łyżka octu
-
2 łyżki miodu wielokwiatowego
-
2 łyżki oleju roślinnego
-
pęczek natki pietruszki
-
sól i czarny pieprz do smaku
Jak przygotować smakowitą surówkę Tomasza Strzelczyka?
Kapustę do surówki z kiszonych ogórków drobno posiekaj i oprósz solą . Oba składniki przemieszaj i przełóż do dużej miski . Naczynie odstaw na bok na kilkanaście minut, aż kapusta zmięknie .
Cebulę do surówki z kiszonych ogórków obierz i pokrój w pióra . Ogórki pokrój w plasterki. Natkę pietruszki posiekaj, a następnie wszystkie przygotowane składniki dorzuć do miski z kapustą i zamieszaj .
W osobnym naczyniu przygotuj sos do surówki z ogórków kiszonych . Musztardę połącz z miodem, octem oraz olejem. Powstałym sosem polej warzywa i starannie wszystko wymieszaj . Dopraw do smaku sola i pieprzem. Ta surówka idealnie pasować będzie do mielonej łopatki z przepisu Tomasza Strzelczyka . Miłośnikom bardziej sytych dań proponujemy staropolskie gołąbki .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Szybka owsianka o smaku batonika Bounty. Zdrowa, sycąca, idealna na początek dnia
-
Buraczki zasmażane do obiadu. 1 jesienny dodatek zapewnia im niezwykły smak
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama
Źródło: "Oddasz fartucha czyli facet w kuchni", Tomasz Strzelczyk, wyd. Znak