Nikt nie robi takiego żurku na Wielkanoc, jak Magda Gessler. Sekretem jest odpowiedni zakwas
Żurek wielkanocny z przepisu Magdy Gessler jest nie do pobicia. Gwiazda stacji TVN tę zupę przygotowuje w nieco inny sposób z zakwasu, który robi sama. Poznaj jego tajniki i zrób podobny we własnym domu. Domownicy nie będą mogli się nachwalić jego smaku i docenią twój wkład w jego przygotowanie. Przepisem będziesz dzielić się ze wszystkimi.
Magda Gessler radzi w sprawie żurku na Wielkanoc
Żurek to zupa, której nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. I choć każdy ma swój sprawdzony przepis, warto poznać sposób Magdy Gessler . Znana restauratorka przygotowuje żurek z zakwasu, czyli tak jak powinno się tę zupę przygotowywać, ale z jedną, istotną różnicą.
Okazuje się bowiem, że w jej przepisie główny składnik, czyli zakwas, nie jest kupny, a zrobiony własnoręcznie. Zdaniem Gessler jego przygotowanie nie jest trudne i aby zupa była udana, wystarczy trzymać się wskazówek restauratorki. O tym, jak przygotować żurek, a przede wszystkim zakwas, dowiesz się z dalszej części tekstu. Opisujemy tam krok po kroku, co należy zrobić, aby niezbędne, wielkanocne danie było smaczne.

Jak zrobić zakwas na żurek?
Zanim przejdziemy do tego, jak ugotować żurek, objaśnimy ci, jak przygotować zakwas. Cały proces nie jest niczym trudnym, ale zakwas trzeba zrobić trzy dni przed gotowaniem żurku. Aby główny składnik żurku był udany, trzeba trzymać się proporcji produktów, z których powstaje. Najważniejszym z nich jest mąka, a w tym wypadku jest to mąka razowa. Niezbędne będą także przyprawy, dzięki którym nabierze pełnego i wyrazistego smaku. Wszystkie składniki na zakwas umieściliśmy na poniższej liście.
Składniki na zakwas:
- 350 g mąki razowej
- 1 l wody
- 4 ząbki czosnku
- 3 liście laurowe
- 5 kulek ziela angielskiego
- gaza do przykrycia
Dalsza część tekstu pod filmem.
Przepis na zakwas
Przygotowanie zakwasu rozpocznij od zagotowania wody. Następnie wsyp mąkę do garnka i zalej ją wrzątkiem. Ważne jest, aby na początku nie wlewać całej wody, tylko dodawać ją partiami. Wymieszaj składniki, aby połączyły się w jednolitą, gładką masę.
Dodaj obrane ząbki czosnku, liście laurowe oraz ziele angielskie. Garnek przykryj gazą i zawiąż wokół niego. Naczynie ustaw w ciepłe miejsce i pozostaw je tam na trzy dni. Po tym czasie przecedź zakwas i przystąp do gotowania żurku.

Przepis na żurek wielkanocny Magdy Gessler
Zakwas gotowy, więc teraz czas na przygotowanie żurku. Przygotowanie zupy również jest bardzo łatwe, ale trzeba trzymać się wytycznych. Zanim przystąpimy do gotowania, zapoznaj się z listą potrzebnych składników. Przepis znajduje się zaraz pod listą.
Składniki na żurek:
- 5 prawdziwków
- 1 łyżka masła
- 1 l bulionu warzywnego
- 250 ml śmietany do zup
- 4 jajka
- 300 g białej kiełbasy
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 ząbek czosnku
- majeranek
- pieprz
- sól
Przepis na żurek
Przygotowanie wielkanocnej zupy rozpocznij od pokrojenia prawdziwków w drobną kostkę. W garnku rozpuść masło i podsmaż na nim grzyby. Następnie wlej bulion. Grzyby gotuj, do momentu aż staną się miękkie.
Dodaj zakwas, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, szczyptę majeranku oraz śmietanę. Całość wymieszaj i gotuj na średnim ogniu. Dodaj pieprz oraz sól.
W czasie gotowania żurku, jajka ugotuj na twardo, a kiełbasę parz przez 20 minut. Na koniec dodaj do zupy pokrojoną kiełbasę, jajka oraz posiekana natkę pietruszki. Zupę można podawać z dodatkiem chrzanu, wtedy staje się o wiele bardziej wyrazista.
Sprawdź także przepis na faszerowane jajka oraz dowiedz się, dlaczego pączki wywołały burzę w Internecie .
