Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > O to danie jak z PRL rodzina prosi mnie co niedzielę. Robię je z mięsa, które większość osób dziś pomija
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 17.08.2024 19:12

O to danie jak z PRL rodzina prosi mnie co niedzielę. Robię je z mięsa, które większość osób dziś pomija

gulasz
Canva/@Imagesbybarbara

Zapomniane danie PRL-u świetnie sprawdzi się na obiad. Ten przepis przypomni ci, jak je zrobić w łatwy i szybki sposób. Smak na pewno zachwyci twoją rodzinę podobnie jak moją. 

Danie idealne na obiad

Czasy PRL-u już dawno minęły, jednak wiele osób wciąż tęskni za daniami i smakiem tamtych czasów. Nic dziwnego, bo wiele z nich jest naprawdę smacznych, a w dodatku kosztują grosze. Niestety zapomnieliśmy o tych przepisach, a warto do nich wrócić. 

Jednym z takich dań jest gulasz z pręgi wołowej. To mięso jest uważane za jedno z trudniejszych w przygotowaniu. Nie musisz się jednak tym martwić. Ten przepis pokaże ci, jak zrobić to dobrze. Twój obiad na niedzielę wyjdzie znakomicie. Zaryzykuj i przekonaj się sama. 

pręga wołowa.jpg
Canva/@Imagesbybarbara
Przepis na ciasto Marcinek poznałem na Podlasiu. W moim domu ten deser to największy przebój

To mięso gwarantuje smak

Obiad będzie smaczny, jeżeli wybierzesz świeże i sprawdzone mięso. Dlatego bądź uważana podczas zakupów w sklepie mięsnym. Dodatkowo nie zapomnij o składnikach z listy poniżej. Gulasz będzie smaczny właśnie dzięki tym składnikom. Sprawdź, co będzie potrzebne i zaczynamy.

Składniki:

  • 1 kg pręgi wołowej
  • 0,5 l bulionu warzywnego
  • 200 g suszonych grzybów
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 opakowanie serka topionego
  • 1 duża marchew
  • zioła prowansalskie
  • pieprz
  • sól

Przepis na danie z PRL-u

Zacznij od zalania suszonych grzybów wrzątkiem. Po 15 minutach odcedź grzyby, ale nie pozbywaj się po nich wody. Mięso dokładnie umyj, wytrzyj i pokrój w średniej wielkości kostkę. Przypraw je solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. 

Na patelni rozgrzej olej i podsmaż mięso. Dodaj obrane ząbki czosnku. Następnie wlej bulion i dodaj grzyby. Marchew obierz. Pokrój w plastry i dodaj do pozostałych składników.

Wlej odrobinę wody po grzybach i duś pod przykryciem przez 2 godziny. Dołóż serek topiony i mieszaj do momentu połączenia się serka z sosem. Gotowy sos możesz posypać koperkiem. Podawaj z ziemniakami i dobrą surówką. Dzięki temu daniu obiad będzie udany. Sprawdź, jak zrobić surówkę, która będzie pasować do ryb oraz koniecznie sprawdź przepis na ciasto bez pieczenia

suszone grzyby.jpg
Canva/@pixelshot