Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wbij igłę w śliwki i włóż do słoików. Ten patent zasługuje na medal olimpijski
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 17.08.2024 17:35

Wbij igłę w śliwki i włóż do słoików. Ten patent zasługuje na medal olimpijski

śliwki
Fot. YouTube/Moja Kuchnia Tanja

Sezon na śliwki jeszcze trwa, więc to dobry pretekst, aby poznać ten zaskakujący patent. Z nakłutych owoców umieszczonych w słoikach przygotujesz doskonały kompot. To nigdy nie było aż tak łatwe. Czytaj dalej, a poznasz wszystkie szczegóły. 

Zaskakujący sposób na śliwki

Śliwki są doceniane przez wiele gospodyń. Ich uniwersalność pozwala na przygotowanie wszelkiej maści przetworów. Od dżemów, przez powidła i soki, aż po kompot. Przepis umieszczony w dalszej części artykułu wskaże, jak przygotować w znacznie łatwiejszy sposób właśnie kompot. 

Patent opiera się na nakłuwaniu igły i może wydać się pomysłem dziwacznym, ale jest naprawdę świetny. Dowiedz się, co będzie ci potrzebne oprócz owoców oraz poznasz dokładną instrukcję przygotowania. 

śliwki w słoikach.jpg
Fot. YouTube/Moja Kuchnia Tanja
Do dżemu z cukinii i cytryn dodaję uwielbiany produkt. Przetwory są genialne

Śliwki i inne składniki

Głównym, a przez to najważniejszym składnikiem są śliwki. Podczas zakupów wybierz te najświeższe i najdojrzalsze, a kompot wyjdzie idealny w smaku. Oprócz niego potrzebne będą jeszcze dwa inne składniki, które nie są zbyt drogie. Wszystkie wraz z proporcjami umieszczono na liście poniżej. Zdjęcia ilustrujące przygotowania pochodzą z kanału Moja Kuchnia Tanja, który znajdziesz na YouTubie.

Składniki:

  • 2 kg śliwek
  • cukier
  • woda

Kompot ze śliwek - przepis

Śliwki dokładnie umyj, a następnie każdą z nich nakłuj kilkanaście z każdej strony. Umieść je w wyparzonych słoikach. Do każdego wsyp po łyżce cukru. Następnie zalej je zimną wodą. 

Słoiki szczelnie zakręć. Umieść je garnku i zalej wodą. Słoiki z zawartością pasteryzuj przez 40 minut. Przestudzone przechowuj w chłodnym i zacienionym miejscu, a wytrwają do zimy. 

Sprawdź także przepis na szybki obiad oraz dowiedz się, co przygotujesz z cukinii i cytryny

słoiki ze śliwkami.jpg
Fot. YouTube/Moja Kuchnia Tanja