Wbij igłę w śliwki i włóż do słoików. Ten patent zasługuje na medal olimpijski
Sezon na śliwki jeszcze trwa, więc to dobry pretekst, aby poznać ten zaskakujący patent. Z nakłutych owoców umieszczonych w słoikach przygotujesz doskonały kompot. To nigdy nie było aż tak łatwe. Czytaj dalej, a poznasz wszystkie szczegóły.
Zaskakujący sposób na śliwki
Śliwki są doceniane przez wiele gospodyń. Ich uniwersalność pozwala na przygotowanie wszelkiej maści przetworów. Od dżemów, przez powidła i soki, aż po kompot. Przepis umieszczony w dalszej części artykułu wskaże, jak przygotować w znacznie łatwiejszy sposób właśnie kompot.
Patent opiera się na nakłuwaniu igły i może wydać się pomysłem dziwacznym, ale jest naprawdę świetny. Dowiedz się, co będzie ci potrzebne oprócz owoców oraz poznasz dokładną instrukcję przygotowania.
Do dżemu z cukinii i cytryn dodaję uwielbiany produkt. Przetwory są genialneŚliwki i inne składniki
Głównym, a przez to najważniejszym składnikiem są śliwki. Podczas zakupów wybierz te najświeższe i najdojrzalsze, a kompot wyjdzie idealny w smaku. Oprócz niego potrzebne będą jeszcze dwa inne składniki, które nie są zbyt drogie. Wszystkie wraz z proporcjami umieszczono na liście poniżej. Zdjęcia ilustrujące przygotowania pochodzą z kanału Moja Kuchnia Tanja, który znajdziesz na YouTubie.
Składniki:
- 2 kg śliwek
- cukier
- woda
Kompot ze śliwek - przepis
Śliwki dokładnie umyj, a następnie każdą z nich nakłuj kilkanaście z każdej strony. Umieść je w wyparzonych słoikach. Do każdego wsyp po łyżce cukru. Następnie zalej je zimną wodą.
Słoiki szczelnie zakręć. Umieść je garnku i zalej wodą. Słoiki z zawartością pasteryzuj przez 40 minut. Przestudzone przechowuj w chłodnym i zacienionym miejscu, a wytrwają do zimy.
Sprawdź także przepis na szybki obiad oraz dowiedz się, co przygotujesz z cukinii i cytryny.