Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Przepis na ciasto Marcinek poznałem na Podlasiu. W moim domu ten deser to największy przebój
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 17.08.2024 19:02

Przepis na ciasto Marcinek poznałem na Podlasiu. W moim domu ten deser to największy przebój

gotowe ciasto Marcinek
fot. youtube.com/kuchniacerkiewpl

To proste ale efektowne warstwowe ciasto cieszy się niezwykłą popularnością na wschodzie Polski. Przygotowanie go jest niezwykle łatwe, a efekt – pyszny. Warto jednak zarezerwować sobie odrobinę czasu na pieczenie.

Podlaski marcinek

Marcinek to oficjalnie zarejestrowany w Polsce tradycyjny produkt z Podlasia. Znany czasem z określeniem hajnowski od Hajnówki, miejscowości zwanej bramą do Puszczy Białowieskiej. Ciasto takie w okolicach piecze się od lat, a do dziś bywa zamawiane na wesela, chrzciny czy komunie (i przystrajane wzorami zależnymi od okazji).

Nazwa wypieku bierze się, jakżeby inaczej, od św. Marcina. Święto pod jego wezwaniem obchodzono ceremonialnie w Pałacu Carskim w Białowieży, a marcinek był nieodłącznym elementem imprezy. Dlatego ciasto jest efektowne, ale też dość czasochłonne – składa się w końcu z kilkunastu placków, z których każdy wypiekamy osobno.

przekładanie ciasta
fot. youtube.com/kuchniacerkiewpl
Polacy przestali kupować ten turbo zdrowy owoc. Obecnie kosztuje mniej niż 30 lat temu

Wypiekanie marcinka

Sposób przygotowania deseru znajdujemy też na kanale kulinarnym cerkiew.pl. Gospodyni używa tam do wypieku placków prodiża i wyjaśnia, że w domu piecze go używając trzech tych urządzeń, żeby było szybciej. My użyjemy oczywiście domowego piekarnika.

Składniki

  • ½ kg mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 150 g cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 jajko + 1 żółtko
  • 120 ml śmietany 18%

Składniki masy kremowej

  • 700 g śmietany 30%
  • 800 g śmietany 18%
  • ¾ szklanki cukru pudru
  • 3 torebki cukru waniliowego
  • Sok z jednej cytryny
  • Do dekoracji: pokruszone herbatniki, wiórki kokosowe, kawa rozpuszczalna w proszku lub kakao

Pieczemy marcinka

Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy cukier waniliowy i sodę. Masło ucieramy z cukrem lub mieszamy go w rozpuszczonym tłuszczu. Dodajemy do mąki, wbijamy jajko i dodajemy razem z dodatkowym białkiem. Do całości dodajemy śmietanę i zagniatamy.

Ciasto powinno być jednolite, miękkie, ale niezbyt lepkie. Pozwalamy mu odpocząć kwadrans, a następnie dzielimy na 15 kawałków. Każdy kawałek ciasta rozwałkowujemy na cienki placek. Należy pilnować, by placki miały taką samą średnicę. Będą warstwami powstającego tortu.

Każdy placek wypiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 12 minut na natłuszczonej i posypanej bułką tartą blasze. W czasie pieczenia przygotowujemy krem.

Śmietanę 30% i 18% łączymy i ubijamy w misce, dodając cukier waniliowy. Kiedy masa jest puszysta, stopniowo, po łyżce, dodajemy cukier puder i – także porcjami – sok z cytryny. Po każdej porcji dokładnie mieszamy masę.

Upieczone placki przekładamy śmietaną, formując warstwowy tort. Po zużyciu wszystkich placków odstawiamy ciasto do lodówki na co najmniej 4 godziny. Po wyjęciu smarujemy tort śmietaną po bokach i z wierzchu. Boki obsypujemy wiórkami kokosowymi, a wierzch – zmiksowanymi herbatnikami. Na nim za pomocą szablonów usypujemy dekoracje z kawy lub kakao.

Wypróbuj też przepisy na ciekawe racuchy z jabłkami i sernik „rafa koralowa”.

krojenie ciasta
fot. youtube.com/kuchniacerkiewpl