Obłędna fasolka szparagowa do słoików na zimę. Nie ma lepszego przetworu
Fasolka szparagowa zaczęła już pojawiać się na straganach. Warto zaopatrzyć się w większą jej ilość i zamknąć ją w słoikach. Jesienią czy zimą — gdy trudniej będzie znaleźć świeże warzywa i owoce — będzie idealna. Spróbujecie?
Fasolkę szparagową w słoikach przyrządza się niemalże błyskawicznie. Smakowite sezonowe warzywo nie wymaga wielu przypraw — sól i cukier wystarczą, by ją zabezpieczyć i móc cieszyć się jej smakiem jeszcze przez długi czas od przygotowania przetworów. Skusicie się na ten rarytas?
Przepis na znakomitą fasolkę szparagową w słoikach
Składniki na 9 dużych słoików:
-
5 kg fasolki szparagowej
-
sól i cukier — po 1 łyżeczce na każdy słój przetworu
Przygotowanie fasolki szparagowej w słoikach:
Naczynia do przygotowania fasolki szparagowej myjemy i wyparzamy. Upewniamy se przy tym, czy nakrętki nie mają śladów rdzy, a słoiki nie są wyszczerbione. Słoje można też umieścić w nagrzanym do 110 stopni Celsjusza piekarniku i pozostawić je tam na kwadrans.
Fasolkę szparagową myjemy i usuwamy końcówki. Warzywo gotujemy przez 3 minuty we wrzątku. Zachowujemy płyn, a warzywo wyjmujemy szczypcami i studzimy. Następnie układamy ciasno w przygotowanych słoikach. Do każdego naczynia dodajemy sól i cukier.
Wlewamy tyle wody, by przykryć fasolkę szparagową. Słoiki zakręcamy i ustawiamy je w szerokim garnku wyłożonym ściereczką tak, aby nie stykały się ze sobą. Wypełniamy go niezbyt ciepłą wodą. Jej powierzchnia powinna wypaść około 3 cm poniżej wieczek słoików.
Zagotowujemy płyn i pasteryzujemy przetwory przez godzinę. Wyjmujemy je i studzimy. Po dobie ponownie gotujemy przetwory — tym razem tylko przez 40 minut. Ostudzoną fasolkę szparagową w słoikach przechowujemy w chłodnym miejscu.
Po inne smakowite przepisy na żółte sezonowe warzywo zajrzyjcie na naszą stronę. Ten przepis zdradza najprostszy sposób na jej podanie . Z tego materiału natomiast dowiecie się jak przyrządzić to warzywo po hiszpańsku .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Marchewka z groszkiem budzi skrajne emocje. Kuroń wymyślił na nią cudowny patent
-
Zapiekanka ziemniaczana z dużą ilością sera. Tani pomysł na pyszny obiad
-
Chłodnik litewski zdetronizowany. Ogórkowy zachwyci nawet największych sceptyków
Źródło: przyslijprzepis