Smakosze.pl Przepisy Obłędna fasolka szparagowa do słoików na zimę. Nie ma lepszego przetworu
Screen z filmu na kanale Moja żona gotuje na YouTube

Obłędna fasolka szparagowa do słoików na zimę. Nie ma lepszego przetworu

18 czerwca 2022

Fasolka szparagowa zaczęła już pojawiać się na straganach. Warto zaopatrzyć się w większą jej ilość i zamknąć ją w słoikach. Jesienią czy zimą — gdy trudniej będzie znaleźć świeże warzywa i owoce — będzie idealna. Spróbujecie?

Fasolkę szparagową w słoikach przyrządza się niemalże błyskawicznie. Smakowite sezonowe warzywo nie wymaga wielu przypraw — sól i cukier wystarczą, by ją zabezpieczyć i móc cieszyć się jej smakiem jeszcze przez długi czas od przygotowania przetworów. Skusicie się na ten rarytas?

Przepis na znakomitą fasolkę szparagową w słoikach

Składniki na 9 dużych słoików:

  • 5 kg fasolki szparagowej

  • sól i cukier — po 1 łyżeczce na każdy słój przetworu

Przygotowanie fasolki szparagowej w słoikach:

Naczynia do przygotowania fasolki szparagowej myjemy i wyparzamy. Upewniamy se przy tym, czy nakrętki nie mają śladów rdzy, a słoiki nie są wyszczerbione. Słoje można też umieścić w nagrzanym do 110 stopni Celsjusza piekarniku i pozostawić je tam na kwadrans.

Fasolkę szparagową myjemy i usuwamy końcówki. Warzywo gotujemy przez 3 minuty we wrzątku. Zachowujemy płyn, a warzywo wyjmujemy szczypcami i studzimy. Następnie układamy ciasno w przygotowanych słoikach. Do każdego naczynia dodajemy sól i cukier.

Wlewamy tyle wody, by przykryć fasolkę szparagową. Słoiki zakręcamy i ustawiamy je w szerokim garnku wyłożonym ściereczką tak, aby nie stykały się ze sobą. Wypełniamy go niezbyt ciepłą wodą. Jej powierzchnia powinna wypaść około 3 cm poniżej wieczek słoików.

Zagotowujemy płyn i pasteryzujemy przetwory przez godzinę. Wyjmujemy je i studzimy. Po dobie ponownie gotujemy przetwory — tym razem tylko przez 40 minut. Ostudzoną fasolkę szparagową w słoikach przechowujemy w chłodnym miejscu.

Po inne smakowite przepisy na żółte sezonowe warzywo zajrzyjcie na naszą stronę. Ten przepis zdradza najprostszy sposób na jej podanie . Z tego materiału natomiast dowiecie się jak przyrządzić to warzywo po hiszpańsku .

Fasolka szparagowa ze słoika będzie nas cieszyć przez długi czas
canva/Darius Dzinnik

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przyslijprzepis

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy