Obłędna mizeria bez śmietany od Ewy Wachowicz
Mizeria jest klasycznym dodatkiem do obiadu. Świeże ogórki doskonale komponują się z kwaśnym smakiem śmietany, lecz jej dodatek powoduje, że ogórki przestają być lekkie i dietetyczne. Ewa Wachowicz ma na to patent i przyrządza je zupełnie inaczej. Spróbujcie, a zakochacie się w tym smaku.
Zdradzaliśmy wam już recepturę na pyszną surówkę z selera czy sałatkę jarzynową z kukurydzą w wykonaniu Ewy Wachowicz. Tym razem podpowiadamy, co gwiazda kulinariów dodaje do ogórków, by przyrządzić z nich smaczną i lekką, jak nigdy wcześniej mizerię . Wcale nie będzie to jogurt.
Przepis na mizerię bez śmietany od Ewy Wachowicz
Składniki:
-
2 duże ogórki
-
szczypta cukru pudru
-
2 łyżeczki soku z cytryny
-
pęczek koperku
-
pół łyżeczki soli
-
oliwa z oliwek do podania
Przygotowanie:
Ogórki obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Wkładamy je do miseczki i obsypujemy solą. Słodzimy i dodajemy wyciśnięty z cytryny sok.
Koperek myjemy, siekamy i łączymy z ogórkami. Podajemy skropione oliwą. Doskonale smakuje np. z dewolajem lub kotletem z bobu i jajek .
Wskazówki:
-
Jeżeli jednak chcemy sięgnąć po nabiał, zamiast śmietany użyjmy jogurtu naturalnego lub jego roślinnego odpowiednika. Dobrze sprawdzi się sojowy lub migdałowy.
-
Aby mizeria wyszła orzeźwiająca, zamiast koperku możemy dodać posiekanej mięty. Gdy cytrynę dodatkowo zastąpimy limonką, będzie smakowała niczym popularny wakacyjny drink — mojito.
Źródło zdjęcia: canva/Yana Gayvoronskaya
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: smaker