Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Dewolaj z zaskakującym, chrupiącym wnętrzem

Dewolaj z zaskakującym, chrupiącym wnętrzem

Kotlet de volaille na talerzu
canva/Zoryanchik

Dewolaj to zawijany kotlet z chrupiącą panierką. Oryginalnie przyrządzany jest z dodatkiem aromatycznego masła ziołowego. W naszej propozycji mięso wypełnione jest równie smacznym połączeniem sera i ogórka.

Choć danie to ma francuskie pochodzenie, w tej recepturze tego nie odczujemy. Wszystko dlatego, że dodajemy swojskiego ogórka konserwowego i ser żółty. Jesteśmy przekonani, że ten wariant także przypadnie wam do gustu.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na kotlet dewolaj z wyjątkowym nadzieniem

Składniki:

  • 6-8 kotletów ze schabu

  • 2 jaja

  • bułka tarta do panierowania

  • 200 g sera żółtego np. goudy

  • kilka ogórków konserwowych

  • sól, pieprz i słodka papryka w ilości do smaku do smaku

  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Mięso rozbijamy na cienkie kotlety, oprószamy solą i pieprzem z każdej strony. Ser żółty oraz ogórki kroimy w słupki o grubości około 0,5 cm. Na kotletach układamy po kawałku ogórka i po dwa kawałki sera. Zawijamy je, podwijając końcówki do środka.

Tak przygotowane roladki panierujemy. Jaja roztrzepujemy widelcem i doprawiamy odrobiną soli oraz pieprzu. Maczamy w nich zrolowane kotlety, a następnie dokładnie obtaczamy w bułce tartej.

Dewolaje smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron, aż ładnie się zarumienią. Osuszamy z nadmiaru tłuszczy przy pomocy papierowego ręcznika. Podajemy ciepłe z ulubionymi dodatkami. Smacznego.

Wypróbujcie również inne przepisy na soczyste kotlety, które uświetnią wasze niedzielne obiady. Polecamy szczególnie recepturę na schabowe w maślankowej panierce oraz ekspresowe kotlety z kaszy gryczanej.

Zapraszamy do obejrzenia naszego nowego filmu:

Kotlet de volaille
Kotlet de volaille

Źródło zdjęcia: canva/ipsi501

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: kulinarnefantazjemarioli

Zapraszamy na nasz Instagram