Dewolaj z zaskakującym, chrupiącym wnętrzem
Dewolaj to zawijany kotlet z chrupiącą panierką. Oryginalnie przyrządzany jest z dodatkiem aromatycznego masła ziołowego. W naszej propozycji mięso wypełnione jest równie smacznym połączeniem sera i ogórka.
Choć danie to ma francuskie pochodzenie, w tej recepturze tego nie odczujemy. Wszystko dlatego, że dodajemy swojskiego ogórka konserwowego i ser żółty. Jesteśmy przekonani, że ten wariant także przypadnie wam do gustu.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na kotlet dewolaj z wyjątkowym nadzieniem
Składniki:
6-8 kotletów ze schabu
2 jaja
bułka tarta do panierowania
200 g sera żółtego np. goudy
kilka ogórków konserwowych
sól, pieprz i słodka papryka w ilości do smaku do smaku
olej do smażenia
Przygotowanie:
Mięso rozbijamy na cienkie kotlety, oprószamy solą i pieprzem z każdej strony. Ser żółty oraz ogórki kroimy w słupki o grubości około 0,5 cm. Na kotletach układamy po kawałku ogórka i po dwa kawałki sera. Zawijamy je, podwijając końcówki do środka.
Tak przygotowane roladki panierujemy. Jaja roztrzepujemy widelcem i doprawiamy odrobiną soli oraz pieprzu. Maczamy w nich zrolowane kotlety, a następnie dokładnie obtaczamy w bułce tartej.
Dewolaje smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron, aż ładnie się zarumienią. Osuszamy z nadmiaru tłuszczy przy pomocy papierowego ręcznika. Podajemy ciepłe z ulubionymi dodatkami. Smacznego.
Wypróbujcie również inne przepisy na soczyste kotlety, które uświetnią wasze niedzielne obiady. Polecamy szczególnie recepturę na schabowe w maślankowej panierce oraz ekspresowe kotlety z kaszy gryczanej.
Zapraszamy do obejrzenia naszego nowego filmu:
Źródło zdjęcia: canva/ipsi501
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: kulinarnefantazjemarioli