Nie da się ukryć, że sałatka jarzynowa jest wyjątkowo smakowitą propozycją kulinarną, której ciężko się oprzeć. Mieszanka warzyw i sosu na bazie majonezu może przyprawić o szybsze bicie serca. Tym razem dodamy również kukurydzę. Efekt powala na łopatki.
Sałatka jarzynowa według Ewy Wachowicz zachwyca smakiem
Bez wątpienia sałatka jarzynowa uchodzi za jeden z tych specjałów, który jest klasyką naszej rodzimej kuchni. Okazuje się, że Ewa Wachowicz dodaje do niej dosyć nieoczywisty składnik w postaci kukurydzy. Przepis ze strony, na której spisywane są przepisy z programu "Ewa Gotuje", z pewnością zainteresuje wielu smakoszy.
Sałatka jarzynowa w tej odsłonie jest wyjątkowo pyszna. Momentalnie znika z talerzy, a prośby o dokładkę są normą. W związku z tym warto przygotować jej trochę więcej. Przepis można oczywiście dowolnie modyfikować, jednak warto wykonać go zgodnie z poniższą recepturą.
Smakowita sałatka jarzynowa będzie się w większości składała z produktów wykorzystywanych w klasycznych odsłonach tego smakołyku. Lista jest dosyć długa, jednak nikogo nie powinna zniechęcać. Co nam będzie potrzebne?
1 kg ziemniaków
6 marchewek
pietruszka
seler
7 ogórków kiszonych
6 jajek na twardo
puszka kukurydzy
puszka groszku
por lub cebula
jabłko
majonez
musztarda
sól i pieprz
Sałatka jarzynowa w przepysznej odsłonie
Wyborna sałatka jarzynowa jest bardzo prosta w przygotowaniu. Na początku starannie myjemy nasze warzywa. Ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i seler umieszczamy w garnku z osoloną wodą. Gotujemy je do miękkości.
Kiedy ugotowane warzywa przestygną, wówczas kroimy je w niewielką kostkę i umieszczamy w sporej misce. Podobnie postępujemy z jajkami ma twardo, ogórkami kiszonymi, obranym jabłkiem i porem lub cebulą.
Kukurydzę i groszek odcedzamy z zalewy i dodajemy do pozostałych składników. Wszystko mieszamy z majonezem i kilkoma łyżkami musztardy. Na koniec wszystko doprawiamy solą i pieprzem. Nasza sałatka jarzynowa jest już gotowa.
Sałatka jarzynowa w takim wydaniu z pewnością przypadnie do gustu nawet najbardziej wybrednym smakoszom. Ewa Wachowicz jak zwykle podzieliła się niezawodną recepturą na kultową potrawę. Warto przygotować się na zachwyty domowników.
Źródło: ewa-wachowicz.pl