Sałatka jarzynowa według Ewy Wachowicz
Wikipedia / Mariuszjbie / CC BY-SA 3.0; Instagram / @ewawachowicz

Sałatka jarzynowa według Ewy Wachowicz, istne arcydzieło. Gwiazda dodaje kontrowersyjny składnik, ludzie nie mogą uwierzyć

Sałatka jarzynowa jest absolutnym szlagierem, który pojawia się na naszych stołach podczas wielu świąt i uroczystości. Ewa Wachowicz robi ją w niecodzienny sposób. Mało kto spodziewałby się, że dodatek kukurydzy może tak znacząco wpłynąć na jej smak.

Nie da się ukryć, że sałatka jarzynowa jest wyjątkowo smakowitą propozycją kulinarną, której ciężko się oprzeć. Mieszanka warzyw i sosu na bazie majonezu może przyprawić o szybsze bicie serca. Tym razem dodamy również kukurydzę. Efekt powala na łopatki.

Sałatka jarzynowa według Ewy Wachowicz zachwyca smakiem

Bez wątpienia sałatka jarzynowa uchodzi za jeden z tych specjałów, który jest klasyką naszej rodzimej kuchni. Okazuje się, że Ewa Wachowicz dodaje do niej dosyć nieoczywisty składnik w postaci kukurydzy. Przepis ze strony, na której spisywane są przepisy z programu "Ewa Gotuje", z pewnością zainteresuje wielu smakoszy.

Sałatka jarzynowa w tej odsłonie jest wyjątkowo pyszna. Momentalnie znika z talerzy, a prośby o dokładkę są normą. W związku z tym warto przygotować jej trochę więcej. Przepis można oczywiście dowolnie modyfikować, jednak warto wykonać go zgodnie z poniższą recepturą.

Smakowita sałatka jarzynowa będzie się w większości składała z produktów wykorzystywanych w klasycznych odsłonach tego smakołyku. Lista jest dosyć długa, jednak nikogo nie powinna zniechęcać. Co nam będzie potrzebne?

  • 1 kg ziemniaków
  • 6 marchewek
  • pietruszka
  • seler
  • 7 ogórków kiszonych
  • 6 jajek na twardo
  • puszka kukurydzy
  • puszka groszku
  • por lub cebula
  • jabłko
  • majonez
  • musztarda
  • sól i pieprz

Sałatka jarzynowa w przepysznej odsłonie

Wyborna sałatka jarzynowa jest bardzo prosta w przygotowaniu. Na początku starannie myjemy nasze warzywa. Ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i seler umieszczamy w garnku z osoloną wodą. Gotujemy je do miękkości.

Kiedy ugotowane warzywa przestygną, wówczas kroimy je w niewielką kostkę i umieszczamy w sporej misce. Podobnie postępujemy z jajkami ma twardo, ogórkami kiszonymi, obranym jabłkiem i porem lub cebulą.

Kukurydzę i groszek odcedzamy z zalewy i dodajemy do pozostałych składników. Wszystko mieszamy z majonezem i kilkoma łyżkami musztardy. Na koniec wszystko doprawiamy solą i pieprzem. Nasza sałatka jarzynowa jest już gotowa.

Sałatka jarzynowa w takim wydaniu z pewnością przypadnie do gustu nawet najbardziej wybrednym smakoszom. Ewa Wachowicz jak zwykle podzieliła się niezawodną recepturą na kultową potrawę. Warto przygotować się na zachwyty domowników.

Źródło: ewa-wachowicz.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł