Smakosze.pl Przepisy Obłędne ciasto bez pieczenia z masą kajmakową. Wychodzi tak, że palce lizać
Fot. Anna Zyśk

Obłędne ciasto bez pieczenia z masą kajmakową. Wychodzi tak, że palce lizać

22 października 2024

To ciasto smakiem naśladuje klasyczny amerykański batonik. Jest jednak od niego o wiele lżejsze i mniej słodkie. A to oznacza – zdrowsze, a dla wielu także bardziej smaczne.

Snikers bez pieczenia

Choć batoniki marki snickers sprzedawane są z regałów ze słodyczami, można nazwać je też batonami energetycznymi (choć bez skojarzeń ze zdrową żywnością!). W końcu to nie tylko ładunek cukru, lecz także orzeszki ziemne, źródło dobrych tłuszczów i same w sobie produkty energetyczne.

Jednak z pewnością da się przyrządzić go zdrowiej, a do tego tak, by był bogatszy w smaku. Swój sposób zaproponowała Ania Zyśk, autorka instagramowego kanału jedz.pysznie . Jej ciasto snikers łączy najważniejsze smaki batonika – orzechy, karmel i czekoladę. A do tego nie trzeba go piec!

Zawsze dodaję to do mojej fasolowej. Aromat jest nie do podrobienia

Ciasto snikers

W skład tego ciasta wchodzą dwa rodzaje mascarpone. Jedno to klasyczny serek śmietankowy, a drugie – jego karmelowa odmiana. Choć wielu będzie zaskoczonych, produkt ten jest stosunkowo łatwo dostępny. Wystarczy rozejrzeć się po półkach w najbliższym dyskoncie. W delikatesach można kupić sól w płatkach, która świetnie upiększy ciasto. Wystarczy jednak zwykła sól gruboziarnista.

Składniki masy karmelowej

  • 250 g mascarpone karmelowego lub mascarpone + łyżka masy kajmakowej
  • 300 ml śmietanki 30%
  • 2 opakowania fixu do śmietany

Masa śmietanowa:

  • 250 g mascarpone
  • 300 ml śmietanki 30%
  • 2 opakowania fixu do śmietany
  • Cukier puder (opcjonalnie)

Masa kajmakowa:

  • 250 g masy kajmakowej
  • 50 g solonych orzechów ziemnych

Dodatki

  • 200 g herbatników ciemnych
  • 200 g herbatników jasnych
  • 20 g czekolady gorzkiej
  • Solone orzechy ziemne do dekoracji
  • 50 g masy kajmakowej
  • Sól gruboziarnista

Ciasto bez pieczenia

Krok 1. Zimne k armelowe mascarpone miksujemy ze śmietanką. Pod koniec mieszania dodajemy fix i miksujemy na gładki krem. Formę z papierem do pieczenia wykładamy herbatnikami kakaowymi, smarujemy masą karmelową i pokrywamy warstwą jasnych herbatników.

miksowanie mascarpone
Fot. Anna Zyśk

Krok 2 . Orzechy ziemne siekamy. Mieszamy z masą kajmakową.Smarujemy nią powierzchnię ciasta i przykrywamy kolejną warstwą jasnych herbatników.

karmel z orzechami
Fot. Anna Zyśk

Krok 3 . Mascarpone śmietankowe miksujemy podobnie jak karmelowe.

białe mascarpone
Fot. Anna Zyśk

Krok 4 . Masą śmietankową smarujemy powierzchnię ciasta i przykrywamy kakaowymi herbatnikami.

smarowanie masą
Fot. Anna Zyśk

Krok 5 . Powierzchnię ciasta smarujemy masą kajmakową, posypujemy orzeszkami ziemnymi, solą, dekorujemy rozpuszczoną gorzką czekoladą.

dekorowanie ciasta
Fot. Anna Zyśk
Podsmażam pierś z kurczaka i zalewam mlekiem. Mięso dosłownie rozpada się pod widelcem
Gessler powiedziała prawdę o okradaniu restauracji. „To się może zdarzyć w każdej profesji"
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy