Gessler powiedziała prawdę o okradaniu restauracji. „To się może zdarzyć w każdej profesji"
Prowadzenie lokalu gastronomicznego to nie lada wyzwanie. Wie o tym Magda Gessler, która bez ogródek mówi o problemach, z jakimi mierzą się restauratorzy. Okradanie przez zaufanych ludzi to problem w tej branży. Gwiazda programów kulinarnych zwraca też uwagę na pewną istotną kwestię, która dotyczy pracowników.
Praca w gastronomii to nie bułka z masłem
Programy o gotowaniu i prowadzeniu lokali gastronomicznych cieszą się w Polsce niesłabnącą popularnością. Widzowie są ciekawi, jak wygląda praca w kuchni w restauracjach i barach. Interesują ich też tajniki przyrządzanie wielu dań, ale też działania znanych restauratorów. Stąd popularność programów, które dotyczą branży gastronomicznej.
Ich prowadzący stali się już gwiazdami polskich mediów. Magda Gessler i Michel Moran w rozmowie z dziennikarką portalu Jastrząb Post mówią też o ciemnych stronach gastronomii. Ta branża jest niezwykle wymagająca, a praca w niej często nie przynosi tak upragnionego sukcesu. Praca z ludźmi też rodzi pewne problemy. Niekiedy jednym z nich staje się okradnie lokalu przez pracowników.
Zawsze dodaję to do mojej fasolowej. Aromat jest nie do podrobieniaGwiazdy o okradaniu restauracji
Magda Gessler i Michel Moran zostali zapytani przez dziennikarkę portalu Jastrząb Post, czy byli okradani przez swoich pracowników. Znana restauratorka wyznała, że ważna jest dyscyplina, ale też godne wynagradzania pracowników. Magda Gessler powiedziała:
Wiadomo, że to się może zdarzyć w każdej profesji. To się zdarza wszędzie tam, gdzie nie ma pana. Więc wiadomo, że trzeba to wszystko ułożyć i też dać taką motywację finansową załodze, żeby jednak to się nie działo
Natomiast Michel Moran odpowiedział:
Może i byłem okradany, ale nie chcę o tym wiedzieć. Oczywiście żartuję. To smutne, ale nie walczymy z tym. Myślę, że sami nic nie zrobimy
Siła restauracji w zaufanych ludziach
Michel Moran zaznaczył, że siłą są ludzie, których zatrudniają restauratorzy. Znany kucharz powiedział:
My potrzebujemy załogi, ekipy, która jest zaufana i która działa
Juror programu MasterChef jednocześnie zdradził tajniki prowadzenia swojego biznesu:
Myślę, że tych kradzieży jest coraz mniej. Może kiedyś tak było. Ja sprawdzam swoje stocki, koszty zamówienia
Pisaliśmy o tym, jak przyrządzić rydze na obiad z przepisu znanego kucharza. Informowaliśmy też o nadchodzących zmianach, które czekają kupujących w Lidlu.
Źródło: jastrzabpost.pl