Smakosze.pl Przepisy Obłędnie pyszne krokiety ze szpinakiem i białym serem
canva/Paul_Brighton, Getty Images

Obłędnie pyszne krokiety ze szpinakiem i białym serem

21 września 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Krokiety są doskonałym sposobem, aby wykorzystać jedzenie, którego nie zdołano zjeść dnia wcześniejszego. Tym razem prezentujemy przepis na krokiety z farszem z białego sera i szpinaku. Są przepyszne, chrupiące i wyjątkowo aromatyczne.

Krokiety mogą z pozoru wydawać się powszednim daniem, jednak ich umiejętne wykonanie sprawia, że zamieniają się w prawdziwy rarytas. Z tym przepisem będziesz mógł zachwycić wszystkich domowników.

Szpinak oraz biały ser świetnie ze sobą współgrają, tworząc farsz o żywym zielonym kolorze, oraz kremowej konsystencji. Takie danie to także dobry sposób, aby przemycić trochę zdrowego jedzenia do diety niejadka.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na krokiety ze szpinakiem i białym serem

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł , w którym wyjawiamy recepturę na najbardziej delikatne i aksamitne ciasto do pierogów. W tym tekście z kolei zdradzamy korzyści, które można czerpać z picia jednej szklanki zsiadłego mleka dziennie. Składniki:

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki

  • 1 szklanka mleka

  • 2 szklanki wody

  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

  • 2 jajka

  • sól

Farsz:

  • 350 g szpinaku rozdrobnionego

  • 300 g białego sera

  • 1 cebula

  • 4 ząbki czosnku

  • gałka muszkatołowa

  • sól

  • pieprz

  • masło

Panierka:

  • bułka tarta

  • jajko

  • sól

  • pieprz

Zacznij od połączenia wszystkich składników na naleśniki w misce mikserem. Rozgrzej patelnie i posmaruj ją niewielką ilością oleju. Smaż na niej porcje ciasta, aż delikatnie się zarumieni.

Cebulę posiekaj i podsmaż na maśle. Dodaj przeciśnięty przez prasę czosnek. Po chwili wrzuć szpinak i gotuj, aż woda odparuje. Dopraw i ostudź. Do warzyw dodaj ser i utrzyj farsz, aż będzie gładki.

Na pojedynczy naleśnik wyłóż porcje farszu i zawiń ciasto w formę krokieta. Powtórz czynność do zużycia wszystkich składników. Zamocz krokiet w jajku rozbełtanym z solą i pieprzem, a następnie w bułce tartej. Smaż na oleju na złocisty kolor. Smacznego.

Krokiety

Źródło: canva/artlensfoto, Getty Images

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: slodkastrona.com

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy