Fondant czekoladowy
Canva - Timolina

Obłędny fondant czekoladowy według przepisu Magdy Gessler

Mamy dobra wiadomość dla wszystkich miłośników czekolady! Dzisiaj chcemy przedstawić Wam najlepszy przepis na czekoladowy fondant. Bardziej czekoladowego deseru nie można sobie wyobrazić – niesamowicie czekoladowy biszkopt z pyszną, płynną czekoladą w środku. W momencie, gdy bierzemy pierwszy kęs tego wyśmienitego deseru do ust, możemy się przekonać, że niebo jednak istnieje i to do tego na ziemi.

Małe ciasto z olbrzymim ładunkiem smakowym to gradka dla wszystkich smakoszy, którzy kochają słodycze. Jeśli kochasz słodkie, ciężkie desery, po których czujesz, że była to dobra decyzja, to fondant z pewnością spełni Twoje oczekiwania. Wypiek, który w swoim składzie ma jedynie masło, jajka, cukier, mąkę i oczywiście duże ilości czekolady, to jeden z najwykwintniejszych deserów jakie możemy zamówić w dobrych restauracjach. Szefowie kuchni potrafią latami dopracowywać recepturę idealną, która sprawi, że ciastko nie będzie zbyt ciężkie a jednocześnie nie straci na intensywności czekoladowego smaku.

Dążąc do ideału

Ciasto jest uznawane za dość trudne do zrobienia, dlatego możemy się spotkać z szalonymi pomysłami na jego ulepszenie i uproszczenie. Najczęściej jest przygotowywane w pojedynczych, małych foremkach jednak w Internecie możemy odszukać ogrom kulinarnych amatorów, którzy próbują stworzyć czekoladowe dzieło przy użyciu kubka do kawy i mikrofalówki. Taka forma przygotowania ciasta nie może równać się z wypiekiem powstającym w klasyczny sposób, jednak jest ciekawą alternatywą i świetnym sposobem na przygotowanie deseru na szybko w domowym zaciszu, gdy wieczorem najdzie nas ochota na słodycze.

Historia ciasta nie jest do końca znana. Amerykański kucharz Jean-Georges Vongerichten stwierdził, że to on wynalazł fondanta, gdy zbyt szybko wyjął czekoladowy biszkopt z pieca i stwierdził, że środek, mimo, że ciepły to jednak nadal jest płynny.

Po spróbowaniu zauważył, że wypiek smakuje wyśmienicie i jest zdecydowanie lepszy niż to co finalnie planował zrobić z biszkoptem. Z tą historią jednak nie zgadzają się Francuzi, który zgodnie twierdzą, że ciastko było znane już wcześniej we Francji. Jednak amerykańskiemu szefowi kuchni, nie można odmówić zasług nad spopularyzowaniem tego wypieku w Stanach Zjednoczonych a później w Europie.

Deser serwuje się na ciepło w asyście gałki lodów waniliowych lub sosu owocowego. Często używa się do dekoracji świeżych owoców lub listków mięty. Owocowe dodatki mają za zadanie przełamać przytłaczająca dla niektórych słodycz czekolady, jednak najwierniejsi fani, nie akceptują takiej formy podania. Według nich jedynym słusznym dodatkiem jest… sos czekoladowy! Sami przyznacie, że ta opcja zarezerwowana jest tylko dla najwytrwalszych zawodników.

Przepis na fondant czekoladowy według Magdy Gessler

Do przygotowania znakomitego deseru z czekolady potrzebujesz:
- 3 jajka
- 100g gorzkiej czekolady 70%
- 50g mąki
- 100g cukru
-110g masła

Przygotowanie deseru zacznij od rozpuszczenia czekolady w kąpieli wodnej. W średnim garnku wypełnionym do połowy, zagotuj wodę. Następnie wstaw do garnka miskę, która będzie odrobinę większa niż średnica garnka, tak aby można ją było oprzeć o brzegi naczynia. Pokrusz do miski czekoladę, a para wodna sprawi, że zacznie się ona rozpuszczać bez ryzyka przypalenia. Następnie dodaj masło, aby również się rozpuściło i połączyło z czekoladą. Po wszystkim odstaw masę do ostudzenia.

W osobnej misce ubij jajka wraz z cukrem. Gdy powstanie gładka masa a kryształki cukru zupełnie się rozpuszczą, to znak, że można dodać zawartość miski do czekoladowej masy. Na koniec do ciasta dodaj przesianej mąki i dokładnie wymieszaj.

Ciasto przelej do kokilek lub jednorazowych foremek. Uprzednio wysmaruj je dokładnie masłem i równomiernie rozprowadź od środka kakao, które zapobiegnie przywieraniu ciasta. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 7 minut, jeśli używasz foremek jednorazowych lub na 12 minut, jeśli korzystać z ceramicznych kokilkach. Finalnie, ciasto powinno być z wierzchu upieczone i mieć formę biszkoptową, natomiast w środku powinna znaleźć się płynna, ciepła czekolada. Niektórzy, aby uzyskać efekt płynącego środka, nawet gdy ciasto jest zimne, wsadzają do środka kawałek ciemnej czekolady. Zmniejsza to ryzyko, że przez przypadek przeciągniemy ciasto w piekarniku i zupełnie je upieczemy.

Następny artykuł