Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Od lat robię naleśniki bez mąki. Są 100 razy lepsze niż zwykłe
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 03.03.2024 18:56

Od lat robię naleśniki bez mąki. Są 100 razy lepsze niż zwykłe

naleśniki
Canva/DAPA Images

Naleśniki bez mąki? Jak najbardziej! Od dawna przyrządzam właśnie w taki sposób to danie. Mąkę zastępuję innym tanim składnikiem, który wielu smakoszy ma swojej kuchni. Naleśniki wychodzą lepsze od tych tradycyjnych. 

Naleśniki bez mąki, czyli smaczne danie

Składniki, z których robi się naleśniki, wiele osób wymienia jednym tchem. Wśród produktów zwykle podajemy mąkę. Jednak ja jej nie dodaję do naleśników. Zastępuję ją innym zdrowym i niedrogim produktem. Dzięki temu naleśniki wychodzą lekkie i zdrowe. Ciasto naleśnikowe przyrządzam z kaszy manny, która ma wiele witamin, minerałów i dodaje energii.

Polecam prosty przepis na naleśniki bez mąki. Zawsze się udają i pysznie smakują. Musisz pamiętać, by na początku zalać kaszę manną i odstawić ją na 30 minut. Potem kilka minut pracy i raz-dwa znakomite, lekkie naleśniki będą gotowe. Wychodzą pyszne i cieniutkie, co sprawia, że chętnie sięgamy po dokładkę. 

naleśniki
Canva/Maria Borisenko
Moja rodzina wyrywa sobie ten przepis z rąk. Oto najlepsza zapiekanka, jaką znam

Jak zrobić naleśniki bez mąki?

Składniki:

  • 1 szklanka mleka
  • ¾ szklanki kaszy manny
  • 2 jajka
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli

Przygotowanie naleśników zacznij od wsypania kaszy manny do miseczki i zalania jej wodą. Odstaw na 30 minut, by napęczniała. Następnie wbij do niej jajka, wsyp cukier i sól. Wlej roztopione masło i zmiksuj składniki tak, by powstała gładka masa.

Na mocno rozgrzaną patelnię nalewaj porcję ciasta naleśnikowego. Gdy naleśniki zaczną odchodzić od patelni, to przewróć je na drugą stronę. Smaż na złoty kolor i jedz ze smakiem. Naleśniki możesz podawać z twarożkiem, owocami lub dżemem. 

Naleśniki lekkie jak chmurka

Naleśniki bez mąki są delikatne i wyjątkowo leciutkie. Wychodzą cienkie i rozpływają się w ustach. Zrobisz je dosłownie w kilka chwil i zjesz ze smakiem. Warto przyrządzić je na obiad lub kolację. Oczarują każdego smakosza i będą smakowały z ulubionymi dodatkami.

Ten prosty przepis jest wart polecenia. Korzystam z niego od lat i błyskawicznie przyrządzam pyszne danie. Rodzina się nim zajada, a te naleśniki bez mąki szybko znikają z talerzy. Pisaliśmy o tym, jak zrobić sałatkę dzięki, której łatwo schudniesz. Podawaliśmy też przepis na dżem najlepszy do naleśników. 

naleśniki
Canva/alleksana

Źródło: beszamel.se.pl