Smakosze.pl Porady Od lat robię placki ziemniaczane według zasady 1:1. Wychodzą zawsze idealnie chrupiące
Canva/DredK

Od lat robię placki ziemniaczane według zasady 1:1. Wychodzą zawsze idealnie chrupiące

26 lutego 2024

Placki ziemniaczane powinny być chrupiące i mięciutkie w środku. Jak uzyskać taki efekt? Zastosuj zasadę 1:1 i ciesz się idealnym daniem z ziemniaków. Chrupiąca skórka i mięciutki środek takich placków gwarantowane.

Placki ziemniaczane, które śnią się po nocach

Placki ziemniaczane są daniem, które uwielbiają smakosze. Potrawa zachwyca chrupkością i mięciutkim środkiem, jednak taki efekt często jest trudno uzyskać. To lubiane danie z ziemniaków wychodzi zbyt twarde i nie jest przez to apetyczne. Żeby cieszyć chrupiącą skórkę i mięciutkim środkiem w plackach ziemniaczanych, stosuję zasadę 1:1.

Znam ją dzięki mojej mamie, która od lat trzyma się tej kulinarnej reguły. Placki ziemniaczane zawsze wychodzą pyszne i zachwycają chrupkością. Temu daniu trudno jest się oprzeć, dlatego i ja w kuchni trzymam się zasady 1:1. Dzięki niej cieszę się po prostu doskonałymi plackami ziemniaczanymi.

placki ziemniaczane
Canva/ArtStudio Images
Moje dzieci przepadają za tymi parówkami. Robię je w kilkanaście minut, zawsze znikają do ostatniego kęsa

Trzymaj się tych reguł w kuchni

Wcześniej zdarzało mi się, że placki ziemniaczane wychodziły zbyt gumowate lub twarde. Nie o taki efekt przecież mi chodziło. Okazało się, że do masy wsypuję zbyt dużo mąki . To sprawia, że danie jest twarde i suche. Z mąką nie należy też przesadzać podczas przygotowywania klusek ziemniaczanych.

Warto zetrzeć ziemniaki na małych oczkach tarki. Placki wyjdą chrupiące i miękkie w środku. Tarcie ziemniaków na dużych oczkach spowoduje, że danie będzie chrupiące, ale już nie tak miękkie, jak powinny. Masę ziemniaczaną powinniśmy też odsączyć z nadmiaru wody na sicie. Ten zabieg sprawi, że masa będzie zwarta i placki wyjdą, jak trzeba.

Na czym polega zasada 1:1?

Podczas przyrządzania placków ziemniaczanych korzystam z zasady 1:1. Oznacza ona 1 łyżkę mąki na 1 kg ziemniaków. Jeśli używamy ziemniaków mączystych, tyle maki w zupełności wystarczy, by związać masę. Maksymalna ilość mąki to 2 łyżki na 1 kg ziemniaków.

Dzięki tej prostej zasadzie placki ziemniaczane będą miały chrupiącą skórkę i pyszny, mięciutki środek. Takie złociste danie będzie idealną propozycją na rodzinny obiad . Możesz podać je z sosem, mięsem lub bez dodatków. W każdym wydaniu ta smakowita potrawa jest lubiana. Pisaliśmy o tym, jak przyrządzić schab zapiekany w sosie. Radziliśmy też, jak zrobić zdrowy dżem cytrynowo- pomarańczowy z imbirem.

placki ziemniaczane
Canva/Alexander

Źródło: przyslijprzepis.pl

Bardziej szkodzi kawa sypana czy rozpuszczalna? Ogromna część osób podaje błędną odpowiedź
Od lat nie kupuję vegety w sklepie, robię ją sam. Mnóstwo smaku i żadnej chemii, do zup jest niezastąpiona
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy