Oddziel białka i dosyp do nich 1 szczyptę. Sekretny składnik nada jajecznicy cudownej puszystości
Masz ochotę na smakowite śniadanie? Nasza puszysta jajecznica na sodzie smakuje tak, jakby wyszła spod ręki mistrzów sztuki kulinarnej. Wystarczy dodać szczyptę proszku, aby jajka były tak delikatne, jak nigdy wcześniej. Już nigdy nie przyrządzisz jajecznicy w inny sposób.
Przepis na puszystą jajecznice na sodzie jest banalnie prosty do wykonania. Wystarczy oddzielić białka od żółtek i ubić je z odrobiną sody. Dzięki temu jajecznica będzie apetyczna i puchata. Dodaj do niej swoje ulubione dodatki lub zainspiruj się naszym pomysłem.
Przepis na fenomenalną jajecznicę na sodzie
Składniki:
-
2 jajka
-
4 łyżki mleka 3,2%
-
szczypta sody
-
1 pomidor
-
3-4 plasterki ulubionej wędliny
-
2 łyżki masła
-
sól i pieprz do smaku
-
szczypiorek
Jak usmażyć puszystą jajecznicę na sodzie?
Przygotuj jajka do puszystej jajecznicy na sodzie. W w tym celu oddziel białka od żółtek . Następnie ubij je z odrobiną sody oczyszczonej .
Żółtka do jajecznicy na sodzie rozkłóć z dodatkiem mleka, soli oraz pieprzu . Stopniowo i ostrożnie wlewaj je do piany z białek i wymieszaj całość . Zwróć uwagę, aby podczas tej czynności piana nie opadła .
Na patelni dobrze rozgrzej masło . Na gotowy tłuszcz wlej przygotowaną wcześniej jajeczna masę , a następnie dodaj do niej pokrojoną drobno wędlinę oraz pomidora . Jajecznicę na sodzie smaż na wolnym ogniu do momentu ścięcia się jajek . Danie podawaj udekorowane posiekanym szczypiorkiem . Daj się skusić smakowitej jajecznicy z sezonowym dodatkiem . Jajecznica z grzybami to prawdziwa gratka dla każdego smakosza .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Siostra Anastazja zdradziła, jak kisi kapustę. Ma pewność, że zawsze wyjdzie doskonała
-
Babcia Teresa zdradziła swój sposób na soczyste kotlety mielone. Nawet ich nie panieruje
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama