Odwiedziliśmy ulubione sklepy Polaków. Skład i ceny produktów na grilla szokują
Długi weekend za pasem. Obiecujące prognozy pogody zwiastują urządzenie uczty prosto z grilla. W związku z tym zajrzeliśmy do dwóch popularnych sieci handlowych, aby sprawdzić, co oferują nam do wrzucenia na ruszt. Produkty zaskakują, nie wszystkie jednak pozytywnie.
Sklepy oferują bogaty asortyment na grilla
W celu porównania cen oraz jakości odwiedziliśmy 2 najpopularniejsze dyskonty. Mowa oczywiście o Lidlu i Biedronce. Chociaż sklepy idą łeb w łeb, jeśli chodzi o ofertę, to przy niektórych produktach da się wyłonić zdecydowanego faworyta. Sprawdźcie, gdzie lepiej wybrać się po przed grillowe sprawunki.
Aby sumiennie porównać ceny, wybraliśmy najbardziej popularne dania na ruszt. W rywalizacji udział wzięła wiec kiełbasa, marynowana karkówka, musztarda, ketchup i chleb. Poza ceną zerkaliśmy także na skład poszczególnych pozycji. Czasem warto odrobinę dołożyć do lepszej jakości.
Do naszego porównania wybieraliśmy najtańsze pozycje z danej kategorii. Pod uwagę brane były tylko wyroby marek własnych obu sklepów. Czekały na nas zarówno miłe niespodzianki, jak i chwile prawdziwej kulinarnej grozy. Jesteście ciekawi, kto wypadł lepiej w tym zestawieniu?
Ciepłą, zimną czy wrzątkiem? Jaką wodą najlepiej zalewać ogórki do kiszenia?Jaki asortyment na grilla oferują Lidl oraz Biedronka?
Zestawienie zacznijmy od niezbędnych dodatków. Na pierwszy ogień weźmiemy musztardę sarepską. W obu sklepach kosztuje ona tyle samo- 1,49 zł i nie zawiera podejrzanych dodatków. W tym wypadku wystarczy kierować się własnymi preferencjami.
Nieco inaczej wygląda sprawa, jeśli chodzi o ketchup. Ten z Lidla marki Kania nie dość, że jest droższy (4,49 zł), to jeszcze ma gorszy skład. Ketchup Madero z Biedronki kosztuje tylko 3,89 zł, a do jego wytworzenia użyto większej ilości świeżych pomidorów. W tym pojedynku an asortyment na grilla ogłaszamy 1:0 dla sklepu z owadem.
Jeśli chodzi o chleb (do porównania wybraliśmy pszenno-żytni krojony), to w obu miejscach kosztuje on tyle samo- 2,79 zł za bochenek. Tu jednak znowu musimy uznać dominację Biedronki. W wypieku z Lidla na liście składników znajdziemy preżelowaną mąkę pszenną oraz preżelowaną mąkę żytnią. Takiej substancji nie powinno być w dobrej jakości pieczywie.
Przejdźmy do konkretów na grilla, czyli do kiełbasy. W tym miejscu trudno wskazać jednoznacznego faworyta. Choć oferowana przez Biedronkę Kiełbasa Śląska z Szynki jest znacznie droższa (30,89 zł/kg), to zdecydowanie wygrywa z konkurentką pod względem składu. Wyrób z Lidla jest tańszy i kosztuje 17,99 zł/kg, a niemiecki dyskont oferuje go pod nazwą Kiełbasa Śląska Codzienna.
Kiełbasa z Lidla jest produktem określanym jako wysokowydajny. Oznacza to, że do jego wytworzenia użyto mniejszej ilości mięsa, niż waży gotowy wyrób. Zawiera w sobie stabilizatory, substancje zagęszczające, przeciwutleniacze i wzmacniacze smaku. Dla porównania do wyprodukowania 100 g kiełbasy z Biedronki użyto 105 g mięsa wieprzowego z szynki, a jej lista składników zamyka się w 5 pozycjach.
Kiełbasa śląska nie była najtańszym produktem, który w tej kategorii oferowały oba sklepy. Budżetowego wyrobu nie rekomendowalibyśmy jednak nikomu na grilla za żadne skarby świata. Zarówno Kiełbasa Regionalna z Biedronki, jak i Kiełbasa Biwakowa z Lidla powinny zniknąć z asortymentu. Czego jednak spodziewać się po wyrobie w cenie 10,90 zł/kg?
Obie kiełbasy mają karygodny skład. Jego główną zawartością jest mięso oddzielone mechanicznie. Aby jakkolwiek smakowały, nafaszerowane są chemicznymi dodatkami. Radzimy, aby trzymać się od nich z daleka.
Jakie mięso na grilla możemy kupić w Lidlu oraz Biedronce?
Żaden szanujący się grill nie odbędzie się bez karkówki. Jeśli przyrządzacie ja sami, macie problem z głowy. Surowe krojone mięso w obu sieciach kosztuje dokładnie tyle samo, czyli ok. 28 zł/kg. W tym wypadku jedyne, co pozostaje ogłosić, to remis.
Inaczej ma się sprawa, jeśli chodzi o karkówkę marynowaną. Przyjrzymy się tej w marynacie o smaku klasycznym. Mięso sprzedawane przez Biedronkę jest tylko odrobinę droższe (29,99 zł/kg w porównaniu z 28,49 zł/kg), ale po raz kolejny wygrywa składem. Sami zadecydujcie, czy warto dopłacić 1,50 zł do lepszej jakości.
Obie karkówki biorące udział w zestawieniu zawierają stabilizatory, przeciwutleniacze i regulatory kwasowości. Żadna z użytych substancji nie jest jednak uznawana za szkodliwą dla naszego zdrowia. Tym, co przeważyło o zwycięstwie Biedronki, jest większa zawartość mięsa w wyrobie, bo aż 82 procent. W konkurencyjnym produkcie od Lidla karkówki znajdziemy jedynie 78,3 procent.
W obu sklepach dostępny jest oczywiście dużo większy asortyment potraw na grilla. Nie sposób byłoby jednak spisać wszystkiego w pojedynczym artykule. Wybraliśmy zatem flagowe produkty, które najczęściej są na podobne okazje wybierane przez Polaków. Jak widać, to właśnie w Biedronce dostaniemy produkty o wyższej jakości.
Lidl z Biedronką wygrywa pod jednym względem. Jego cała grillowa oferta jest zdecydowanie szersza niż u konkurencji. Znajdziemy wśród niej steki, skrzydełka, burgery, boczek i wiele innych pozycji. Oferta może być oczywiście uzależniona od konkretnego sklepu.
Biedronka kusi surowymi kiełbaskami, różnymi rodzajami steków oraz szaszłykami drobiowymi. Wszystkie te pozycje prezentują się w lodówkach niezwykle apetycznie. Przed zrobieniem zakupów gorąco zachęcamy jednak do sprawdzania etykiet. Jak sami się przekonaliśmy, diabeł tkwi w szczegółach. Inspiracji do samodzielnego marynowania karkówki dostarczy Katarzyna Bosacka. Pyszne i tanie skrzydełka zachwycą biesiadników dzięki starannie dobranym dodatkom.