Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wlała do słoika i potrząsnęła. Marynata Bosackiej pasuje nie tylko do karkówki
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 25.05.2023 22:16

Wlała do słoika i potrząsnęła. Marynata Bosackiej pasuje nie tylko do karkówki

marynata do karków w wykonaniu Bosackiej
Screen z filmu na kanale YouTube EkoBosacka

Bosacka otworzyła sezon grillowy. Z tej okazji zdradziła najlepszy sposób na marynatę do karkówki. Obłędna mieszanka na bazie oleju rzepakowego zapewnia nie tylko doskonałe walory smakowe, ale również zdrowotne. Dzięki użyciu słoika przygotujesz ją bardzo szybko i bez zbędnego bałaganu. Pyszna zalewa sprawdzi się nie tylko do mięsa.

Bosacka zdradza swój sposób na marynatę do karkówki

Olej rzepakowy jest tłuszczem bardzo zdrowym. Jak tłumaczy Bosacka, zawiera w sobie bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witaminy E. Pod tymi względami zostawia daleko w tyle modny olej kokosowy czy oliwę z oliwek. Dodatkowo możemy cieszyć się używaniem naszego lokalnego, polskiego produktu.

Marynata na bazie oleju rzepakowego jest dedykowana do karkówki, ale nie tylko. Z powodzeniem użyjemy jej do grillowania warzyw lub jako sosu sałatowego. Ostrość gorczycy idealnie komponuje się ze słodkim miodem i aromatycznym czosnkiem. Obtoczone w mieszance potrawy najlepiej marynować przez przynajmniej kilka godzin, zanim trafią na ruszt.

To ciasto na pierogi uda się każdemu. Kluczowy jest 1 detal

Przepis Bosackiej na najlepszą marynatę do karkówki

Składniki:

  • 1 szklanka oleju rzepakowego
  • 3 łyżki musztardy francuskiej
  • 2 łyżki wody
  • 2 spore ząbki czosnku
  • 1 łyżka miodu rzepakowego
  • pieprz i sól do smaku

Jak Bosacka przyrządza marynatę do karkówki?

Do dużego słoika wlej szklankę oleju rzepakowego. Dodaj do niego 3 łyżki gruboziarnistej musztardy. Dorzuć przeciśnięty przez praskę czosnek oraz miód i przyprawy. Na koniec całość rozcieńcz niewielką ilością wody.

Słoik z marynatą do karkówki szczelnie zakręć. Zacznij nim energicznie potrząsać. Katarzyna Bosacka rekomenduje, aby czynność ta trwała przynajmniej kilka minut. Dzięki temu składniki dobrze się połączą, tworząc emulsję.

Oczyszczoną i rozbitą karkówkę przełóż do miski. Każdy kawałek mięsa posmaruj z obu stron marynatą do karkówki. Jeśli czas pozwala, odstaw wszystko do lodówki na przynajmniej 1 godzinę, aby smaki dobrze się przegryzły. Po upływie tego czasu karkówka z przepisu Bosackiej gotowa jest do położenia na grillu

Nie każda kiełbasa nadaje się do wyłożenia na ruszt. Podczas grillowania karkówki pamiętaj o unikaniu najgorszego błędu.

karkówka z grilla w marynacie.png
Canva / morisfoto

Źródło: YouTube /EkoBosacka