Smakosze.pl

Screen z filmu na kanale YouTube EkoBosacka

Wlała do słoika i potrząsnęła. Marynata Bosackiej pasuje nie tylko do karkówki

25 Maja 2023

Autor tekstu:

Aleksandra Proch

Bosacka otworzyła sezon grillowy. Z tej okazji zdradziła najlepszy sposób na marynatę do karkówki. Obłędna mieszanka na bazie oleju rzepakowego zapewnia nie tylko doskonałe walory smakowe, ale również zdrowotne. Dzięki użyciu słoika przygotujesz ją bardzo szybko i bez zbędnego bałaganu. Pyszna zalewa sprawdzi się nie tylko do mięsa.

Bosacka zdradza swój sposób na marynatę do karkówki

Olej rzepakowy jest tłuszczem bardzo zdrowym. Jak tłumaczy Bosacka, zawiera w sobie bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witaminy E. Pod tymi względami zostawia daleko w tyle modny olej kokosowy czy oliwę z oliwek. Dodatkowo możemy cieszyć się używaniem naszego lokalnego, polskiego produktu.

Marynata na bazie oleju rzepakowego jest dedykowana do karkówki, ale nie tylko. Z powodzeniem użyjemy jej do grillowania warzyw lub jako sosu sałatowego. Ostrość gorczycy idealnie komponuje się ze słodkim miodem i aromatycznym czosnkiem. Obtoczone w mieszance potrawy najlepiej marynować przez przynajmniej kilka godzin, zanim trafią na ruszt.

wałkowanie ciasta

To ciasto na pierogi uda się każdemu. Kluczowy jest 1 detal

CZYTAJ DALEJ

Przepis Bosackiej na najlepszą marynatę do karkówki

Składniki:
  • 1 szklanka oleju rzepakowego
  • 3 łyżki musztardy francuskiej
  • 2 łyżki wody
  • 2 spore ząbki czosnku
  • 1 łyżka miodu rzepakowego
  • pieprz i sól do smaku

Jak Bosacka przyrządza marynatę do karkówki?

Do dużego słoika wlej szklankę oleju rzepakowego. Dodaj do niego 3 łyżki gruboziarnistej musztardy. Dorzuć przeciśnięty przez praskę czosnek oraz miód i przyprawy. Na koniec całość rozcieńcz niewielką ilością wody.

Słoik z marynatą do karkówki szczelnie zakręć. Zacznij nim energicznie potrząsać. Katarzyna Bosacka rekomenduje, aby czynność ta trwała przynajmniej kilka minut. Dzięki temu składniki dobrze się połączą, tworząc emulsję.

Oczyszczoną i rozbitą karkówkę przełóż do miski. Każdy kawałek mięsa posmaruj z obu stron marynatą do karkówki. Jeśli czas pozwala, odstaw wszystko do lodówki na przynajmniej 1 godzinę, aby smaki dobrze się przegryzły. Po upływie tego czasu karkówka z przepisu Bosackiej gotowa jest do położenia na grillu

Nie każda kiełbasa nadaje się do wyłożenia na ruszt . Podczas grillowania karkówki pamiętaj o unikaniu najgorszego błędu .

karkówka z grilla w marynacie.png
Canva / morisfoto

Źródło: YouTube /EkoBosacka

 

Katarzyna Bosacka radzi

Lepiej kupować kurczaka w całości czy w kawałkach? Bosacka rozwiała wątpliwości

CZYTAJ DALEJ
tarcie ziemniaków na placki ziemniaczane

Wsyp 3 łyżki do startych, młodych ziemniaków. Placki wyjdą pyszne i chrupiące

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Babcia Alka dodaje do ogórków 1 prosty składnik. Jej mizerię ubóstwia cała rodzina
Czytaj więcej >

Przepisy

Na Śląsku dodają do mielonych ten składnik. Tak pysznych jeszcze nie jedliście
Czytaj więcej >

Przepisy

Starła marchewkę i jeszcze 2 warzywa. Lepszej surówki nie zjesz nawet w restauracji
Czytaj więcej >

Przepisy

Mistrzowski przepis na leczo od Koła Gospodyń Wiejskich. Nawet Gessler nie ma lepszego
Czytaj więcej >

Przepisy

Niebywałe, do czego syn Gessler dodaje pokrzywę. Danie zrobi prawdziwą furorę
Czytaj więcej >

Przepisy

Strzelczyk robi genialne młode ziemniaki. Zdradził też świetny patent na ich czyszczenie
Czytaj więcej >
Aleksandra Proch

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Żaden majonez i śmietana. Surówka z pora i jabłka zalana tym przysmakiem smakuje najlepiej
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Kiedyś kochali ją wszyscy, dziś niewielu pamięta. Kultowa Stefanka bez pieczenia
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Nikt już nie moczy schabowych w mleku. Ten patent jest 1000 razy lepszy
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Zapomnij o pasztecie z warzyw z rosołu. Ta wersja jest zdrowsza i bardziej aromatyczna
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska dodaje szczyptę do naleśników. Przez to są zdrowsze niż każde inne
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dodaj do małosolnych pikantny dodatek. Wyjdą wyraziste i lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Żaden majonez i śmietana. Surówka z pora i jabłka zalana tym przysmakiem smakuje najlepiej
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Kiedyś kochali ją wszyscy, dziś niewielu pamięta. Kultowa Stefanka bez pieczenia
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Nikt już nie moczy schabowych w mleku. Ten patent jest 1000 razy lepszy
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Zapomnij o pasztecie z warzyw z rosołu. Ta wersja jest zdrowsza i bardziej aromatyczna
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska dodaje szczyptę do naleśników. Przez to są zdrowsze niż każde inne
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dodaj do małosolnych pikantny dodatek. Wyjdą wyraziste i lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >