Smakosze.pl

canva/los_angela

Połącz 3 składniki i wylej na skrzydełka. Prostszej marynaty nie wymyślisz

3 Maja 2023

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Skrzydełka kurczaka to już klasyka grilla. Niektórzy jednak nie decydują się na ich przygotowanie, bo nie wiedzą, czym je doprawić. Marynatę do skrzydełek można jednak sporządzić z zaledwie 3 składników. Wypróbujcie nasz przepis, a z pewnością się do nich przekonacie. 

Najlepsze skrzydełka są soczyste i pełne smaku

Tajemnicą udanych skrzydełek z grilla jest ich odpowiednie doprawienie i pieczenie w niezbyt wysokiej temperaturze. Jeśli chodzi o przyprawy, to zawsze warto użyć soli i pieprzu, a także papryki słodkiej i ostrej. Smak skrzydełek doskonale podkręci też czosnek. My jednak proponujemy prostą i szybką marynatę, która sprawdza się naprawdę dobrze. 

najzdrowszy napar z kolendry według dietetyka

Wsyp 2 łyżki i zalej szklanką wrzątku. Dietetyk uznał ten napar za jeden z najzdrowszych

CZYTAJ DALEJ

Najszybsza marynata do skrzydełek na grill

Składniki na marynatę do 1 kg skrzydełek:
  • 3 łyżki ostrej musztardy
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 2 łyżki sosu sojowego

opcjonalnie:

  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz
  • papryka ostra
     

Jak przygotować skrzydełka na grill?

Skrzydełka oczyść z pozostałości piór, dokładnie opłucz i osusz. Jeśli chcesz możesz je podzielić na mniejsze kawałki, tzn. każde skrzydełko na 3 części. Przekrawaj je wtedy ostrym nożem w stawach. Najmniejszą część skrzydełek możesz wykorzystać do przygotowania wywaru na zupę. 

Połącz musztardę, miód i sos sojowy. Przygotowaną marynatą polej skrzydełka i dokładnie je przemieszaj. Jeśli wolisz mocniej doprawione mięso, oprósz wcześniej skrzydełka solą, pieprzem i ostrą papryką, a do marynaty dodaj przeciśnięte ząbki czosnku. 

Tak przygotowane skrzydełka w zamkniętym naczyniu wstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny, a najlepiej na całą noc. Wyjmij z lodówki na pół godziny przed grillowaniem. Kładź je na ruszcie nie bezpośrednio nad żarem, lecz nieco z boku. Dzięki temu upieką się w środku, bez spiekania z wierzchu. Piecz je ok. 30 minut, co jakiś czas obróć. 

W naszym serwisie znajdziesz też przepis na kaszankę z grilla , a także na marynatę do karkówki

lepienie pierogów

Babcia Ewa łączy twaróg z wiosennym przysmakiem. Na jej pierogi czeka cała rodzina

CZYTAJ DALEJ
zaplanowana komunia w restauracji

Zapłacili restauracji za przyjęcie komunijne. Gdy tam poszli zaczął się koszmar

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Pokrój gruszki, wrzuć do ciasta i przelej do foremki. Ten deser króluje w moim domu jesienią
Czytaj więcej >

Przepisy

To najlepsze placki jakie jadłam. Przy nich ziemniaczane mogą się schować, przepis dostałam od sąsiadki
Czytaj więcej >

Przepisy

Tak sos z kurek robiła moja kochana babcia. Jedna porada jest bezcenna, korzystam z niej od lat
Czytaj więcej >

Przepisy

To śniadanie robię zawsze w zaledwie 10 minut. Potrzebuję tylko 3 składników, danie smakuje obłędnie
Czytaj więcej >

Przepisy

Dzięki tej potrawie schudłam już 6 kg. Zrobisz ją w pół godziny, smak powala na kolana
Czytaj więcej >

Przepisy

Żadne jajka, żadna cukinia. Najlepsze bezmięsne kotlety zrobisz z tego warzywa, każdy poprosi o dokładkę
Czytaj więcej >
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Wkładam ziemniaki do rękawa, zalewam jogurtem i wrzucam do piekarnika. Lepszych nie jadłam
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Wkładam czekoladę do surowego ciasta i wrzucam je do piekarnika. Rodzina co chwilę prosi mnie o ten deser
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Niektórzy wyrzucają je do kosza, a Wachowicz gotuje na nich rosół. Jego smak zaskakuje
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dawniej tylko tak robiono kotlety schabowe. Dziś mało kto pamięta o najważniejszym detalu
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Lekarz kazał mi zbić cukier i cholesterol. Na szczęście znalazłam przepis na tę zupę, od razu pomogła
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Owiń makaron mięsem mielonym i wyłóż na patelnię. Ten prosty obiad mogłabym jeść codziennie
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Wkładam ziemniaki do rękawa, zalewam jogurtem i wrzucam do piekarnika. Lepszych nie jadłam
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Wkładam czekoladę do surowego ciasta i wrzucam je do piekarnika. Rodzina co chwilę prosi mnie o ten deser
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Niektórzy wyrzucają je do kosza, a Wachowicz gotuje na nich rosół. Jego smak zaskakuje
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dawniej tylko tak robiono kotlety schabowe. Dziś mało kto pamięta o najważniejszym detalu
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Lekarz kazał mi zbić cukier i cholesterol. Na szczęście znalazłam przepis na tę zupę, od razu pomogła
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Owiń makaron mięsem mielonym i wyłóż na patelnię. Ten prosty obiad mogłabym jeść codziennie
Czytaj więcej >