Połącz 3 składniki i wylej na skrzydełka. Prostszej marynaty nie wymyślisz
Skrzydełka kurczaka to już klasyka grilla. Niektórzy jednak nie decydują się na ich przygotowanie, bo nie wiedzą, czym je doprawić. Marynatę do skrzydełek można jednak sporządzić z zaledwie 3 składników. Wypróbujcie nasz przepis, a z pewnością się do nich przekonacie.
Najlepsze skrzydełka są soczyste i pełne smaku
Tajemnicą udanych skrzydełek z grilla jest ich odpowiednie doprawienie i pieczenie w niezbyt wysokiej temperaturze. Jeśli chodzi o przyprawy, to zawsze warto użyć soli i pieprzu, a także papryki słodkiej i ostrej. Smak skrzydełek doskonale podkręci też czosnek. My jednak proponujemy prostą i szybką marynatę, która sprawdza się naprawdę dobrze.
Wsyp 2 łyżki i zalej szklanką wrzątku. Dietetyk uznał ten napar za jeden z najzdrowszychNajszybsza marynata do skrzydełek na grill
Składniki na marynatę do 1 kg skrzydełek:
- 3 łyżki ostrej musztardy
- 1 łyżka płynnego miodu
- 2 łyżki sosu sojowego
opcjonalnie:
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz
- papryka ostra
Jak przygotować skrzydełka na grill?
Skrzydełka oczyść z pozostałości piór, dokładnie opłucz i osusz. Jeśli chcesz możesz je podzielić na mniejsze kawałki, tzn. każde skrzydełko na 3 części. Przekrawaj je wtedy ostrym nożem w stawach. Najmniejszą część skrzydełek możesz wykorzystać do przygotowania wywaru na zupę.
Połącz musztardę, miód i sos sojowy. Przygotowaną marynatą polej skrzydełka i dokładnie je przemieszaj. Jeśli wolisz mocniej doprawione mięso, oprósz wcześniej skrzydełka solą, pieprzem i ostrą papryką, a do marynaty dodaj przeciśnięte ząbki czosnku.
Tak przygotowane skrzydełka w zamkniętym naczyniu wstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny, a najlepiej na całą noc. Wyjmij z lodówki na pół godziny przed grillowaniem. Kładź je na ruszcie nie bezpośrednio nad żarem, lecz nieco z boku. Dzięki temu upieką się w środku, bez spiekania z wierzchu. Piecz je ok. 30 minut, co jakiś czas obróć.
W naszym serwisie znajdziesz też przepis na kaszankę z grilla, a także na marynatę do karkówki.