Ogórki kiszone z białym nalotem
Canva.com / FactoryTh

Czy można zjeść ogórki kiszone z białym nalotem?

Smakowite ogórki kiszone niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Niektórzy smakosze mogliby je jadać niemal codziennie. Czasem na powierzchni ogórków można dostrzec biały nalot. Nie powinniśmy nim się przejmować.

Ogórki kiszone są uwielbianym dodatkiem do dań, który często pojawia się na naszych talerzach. Biały nalot potrafi wywołać niepokój. Nie oznacza on jednak tego, że ogórki kiszone się zepsuły. Warto o wiedzieć skąd bierze się taka powłoka.

Ogórki kiszone z białym nalotem

Bez wątpienia ogórki kiszone można uznać za kultowy smakołyk. Wielu smakoszy przygotowuje je samodzielnie w domowym zaciszu. Jakiś czas temu przedstawialiśmy wiekowy przepis na tradycyjne ogórki kiszone.

Ogórki kiszone czasami pokryte są białym nalotem, który może niektórym przypominać pleśń. Część osób decyduje się na wyrzucenie takiego produktu lub jego umycie. Lepiej wystrzegać się takiego postępowania, ponieważ możemy stracić wiele cennych składników odżywczych.

Biały nalot nie jest niczym innym jak bakteriami kwasu mlekowego. Uznaje je się za naturalny probiotyk, który wspiera nasz układ pokarmowy. Wpływa on również pozytywnie na odporność naszego organizmu.

Pyszna surówka z seleraPyszna surówka z seleraCzytaj dalej

Ogórki kiszone są bardzo zdrowym produktem spożywczym. Zawierają one wiele cennych witamin i minerałów. Obok nich możemy natknąć się na błonnik, który poprawia funkcjonowanie jelit. Dodatek w postaci kwasu mlekowego sprawia, że warto dodać je do swojego jadłospisu.

Ogórki kiszone

(Canva.com / y-studio)

Kiedy ogórki kiszone powinny wzbudzać nasz obawy?

Biały nalot z kwasu mlekowego powinien być bardzo cienki. Jeśli ogórki kiszone są pokryte grubą warstwą, może to oznaczać, że zostały źle przygotowane i wytworzyła się pleśń. To samo dotyczy ewentualnego kożucha na powierzchni zalewy.

Pomimo tego, że ogórki kiszone pozytywnie wpływają na nasz organizm, nie oznacza to, że mogą je zajadać wszyscy. Produkt zawiera wiele soli i jest kwaśny. W związku z tym nie powinny po niego sięgać osoby z nadciśnieniem, nadkwasotą, wrzodami i refluksem.

Ogórki kiszone z cienkim białym nalotem są zdrowsze od tych, które go nie posiadają. Dzięki nim dostarczamy sobie więcej kwasu mlekowego, który dodatkowo wesprze naszą florę jelitową. Warto mieć to na uwadze i nie wyrzucać ich do kosza.

Ogórki kiszone można dodać do codziennej diety na różne sposoby. Idealnie sprawdzają się jako składnik kanapek lub sałatek. Jakiś czas temu przedstawialiśmy przepis, w którym główną rolę grały właśnie ogórki kiszone.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: ABC Zdrowie; Kobiece Inspiracje; Haps

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł