Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Ukryta funkcja opiekacza do kanapek
Adam Moskal
Adam Moskal 19.02.2021 01:00

Ukryta funkcja opiekacza do kanapek

Opiekacz ma wiele funkcji
cjrfoto, Getty Images

Opiekacz można znaleźć w praktycznie każdym domu. To wygodne urządzenie znacznie ułatwia pracę w kuchni - do przygotowywania kanapek na ciepło nie trzeba męczyć się z patelniami, gdy można wykorzystać łatwy w obsłudze i szybki opiekacz.

Jego intuicyjność i banalnie proste czyszczenie sprawiają, że obsługiwać go może praktycznie każdy. Dlatego w nagłych sytuacjach, kiedy brakuje nam garnków czy patelni, możemy użyć go do podsmażenia na szybko niektórych produktów. 

Opiekacz ratuje z opresji

Chcesz położyć na swojej kanapce sadzone jajko, lecz brakuje Ci czasu na zrobienie go na patelni? A może wszystkie naczynia są brudne, lecz zanim zabierzesz się za zmywanie, potrzebujesz sycącego posiłku, aby mieć zastrzyk energii?

Doskonale w takim wypadku sprawdzi się opiekacz do robienia kanapek. Wystarczy wbić do każdej z komór po jednym jajku i zamknąć nagrzany opiekacz. Po trzech minutach jajka będą usmażone, wystarczy je jedynie ściągnąć silikonową szpatułką. 

Poza jajkami, w opiekaczu można także szybko podsmażyć wędlinę lub kiełbasę. Płyty grzewcze pokryte teflonem przeciwdziałają przywieraniu, dzięki czemu nie musimy martwić się o wielogodzinne szorowanie czy namaczanie przypalonych kawałków. 

Warto pamiętać, aby opiekacz przed i po każdym użyciu przetrzeć suchym ręcznikiem papierowym. Resztki jedzenia, które nie zostaną usunięte, mogą się zepsuć i zatruć kolejny produkt, który włożymy pomiędzy gorące płyty urządzenia.

Chcesz poznać więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów i gastronomii? Zajrzyj do tego artykułu, w którym wyjawiamy co o obecnej sytuacji restauracji myśli Wojciech Modest Amaro. Tutaj z kolei pokazaliśmy najlepszy przepis na tani i szybki obiad.

Doskonale działa również delikatne spryskanie płyt tłuszczem, gdy opiekacz nie jest pierwszej młodości. Cienka warstwa oleju świetnie sprawdzi się jako lubrykant, który przyspieszy smażenie i zwiększy karmelizację powierzchni chleba czy sera. 

W opiekaczu można także spróbować usmażyć inne rodzaje produktów, takie jak mięso czy warzywa, jednak zdecydowanie najlepiej sprawdza się podczas robienia tostów. To w końcu do nich został zaprojektowany. Powyższe informacje pozwolą Ci jednak zachować zimną krew w obliczu niespodziewanej sytuacji. 

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: pomyslodawcy.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: Jajka