Owiń makaron mięsem mielonym i podsmaż na patelni. Za ten przepis ktoś powinien dostać medal
Koniecznie przygotuj obiad z tego przepisu. Wystarczy, że masz makaron, mięso mielone i kilka dodatków, a to, co z nich zrobisz, zachwyci każdego. Zwykłe spaghetti z sosem bolońskim może się schować.
Mięso mielone i makaron to nie tylko sos boloński
Zazwyczaj, kiedy słyszy się o daniu z mięsa mielonego i makaronu , na myśl od razu przychodzi spaghetti z sosem bolońskim. Ten przepis zaprzecza temu pierwszemu skojarzeniu. Z tych produktów stworzysz coś znacznie lepszego.
Trudno dokładnie opisać to niestandardowe danie, bo jego wygląd jest niespotykany. Zaryzykuj i przygotuj potrawę z przepisu, który znajduje się poniżej. Smak spodoba ci się na tyle, że będziesz przygotowywała je bardzo często. Kiedy podasz je na obiad, domownicy nie będą mogli wyjść z podziwu.
Makaron i mięso mielone to podstawa
Na początku zdradziłem ci, że mięso mielone i makaron to podstawowe składniki tego dania. Za smak tej potrawy odpowiadają jeszcze inne dodatki. Wszystkie wraz z dokładnymi gramaturami zostały umieszczone na liście poniżej. Zapoznaj się z przepisem i przygotuj z niego obiad.
Składniki:
- 500 g mielonego mięsa
- 300 g makaronu spaghetti
- 2 ząbki czosnku
- 1 duża cebula
- 20 g koncentratu pomidorowego
- 200 g pokrojonych pomidorów z puszki
- 100 g żółtego sera
- 10 g suszonego tymianku
- 10 g rozmarynu
- 3 g mielonej papryki chilli (opcjonalnie)
- 20 g suszonego oregano
- 20 g mielonej papryki słodkiej
- pieprz
- sól
Przepis na zaskakujący obiad
Mięso mielone przełóż do miski. Przypraw je rozmarynem, tymiankiem, oregano oraz słodką papryką, chilli, pieprzem i solą. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki na jednolitą masę.
Następnie z części mięsa stwórz płaskiego kotleta. Weź małą garść nieugotowanego makaronu, ułóż go na mięsie, jak na zdjęciu powyżej i sklej końcówki mięsa. Czynność powtarzaj do momentu skończenia się składników. Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy i podsmaż mięso z każdej strony, do momentu zbrązowienia.
Cebulę obierz, drobno posiekaj w kostkę i zeszklij ją na rozgrzanej na patelni oliwie . Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Wymieszaj składniki i podsmaż przez chwilę. Następnie dodaj pokrojone pomidory z puszki oraz koncentrat pomidorowy. Przypraw pieprzem, solą i wymieszaj. Kiedy sos zgęstnieje, będzie gotowy.
Mięso z makaronem włóż do naczynia żaroodpornego. Zalej je pomidorowym sosem, a wierzch posyp startym serem. Całość zapiekaj w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 35 minut. Gotowe danie podawaj na obiad, jego smak zachwyci wszystkich. Sprawdź, z jakiej diety korzysta Sokołowska oraz dowiedz się, dlaczego wegańska restauracja wprowadziła mięso .