Owsianka kokosowa z malinami – idealna na śniadanie
pixabay.com

Owsianka kokosowa z malinami – idealna na śniadanie

Owsianka to niewątpliwie zdrowy i pożywny posiłek. Można ją zjeść o każdej porze dnia, jednak najlepiej sprawdzi się na śniadanie. To wtedy najbardziej potrzebujemy czegoś, co zapewni nam energię na cały poranek. Owsianka kokosowa z dodatkiem malin będzie tu idealna. Zasmakuje zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Ponadto odczaruje niechęć do owsianek wśród wątpiących i sprawi, że będą chcieli ją włączyć do swojego codziennego jadłospisu. Taką owsiankę najlepiej zrobić w sezonie letnim ze świeżych malin, jednak równie dobrze możemy ją przyrządzić z mrożonymi owocami. Wypróbujcie ten przepis już dzisiaj!

Zdrowotne właściwości owsianki

Płatki owsiane od dawna są znane ze swoich zdrowotnych właściwości. Według niektórych źródeł owies uprawiano już 1800 – 700 lat p.n.e., a w średniowieczu stanowił podstawę wyżywienia społeczeństwa europejskiego. Na długi czas został zapomniany i zaczęto kojarzyć go raczej z biedą i ograniczoną dietą. Jednak w ostatnich latach zaczyna z powrotem zyskiwać na popularności, a owsianki wracają na nasze stoły. Bowiem owies w porównaniu z resztą zbóż wyróżnia się bogactwem w białko, a ponadto zawiera najlepszy zestaw aminokwasów. Gwarantuje nam zatem poprawę wytrzymałości, siły fizycznej, a także pozytywnie wpłynie na naszą odporność. Nie przez przypadek owsianki są tak popularne wśród sportowców i osób prowadzących wyjątkowo aktywny tryb życia. Jednak również ci, którzy spędzają więcej czasu przed komputerem, mogą skorzystać z jej zdrowotnych właściwości. Warto zatem przekonać się do płatków owsianych i włączyć je do swojej codziennej diety.

Pyszna owsianka kokosowa z malinami

Wiele osób nie jest przekonanych do jedzenia owsianek, gdyż wydają im się nudne i bez smaku. Faktycznie, zagotowanie płatków owsianych ze zwykłym mlekiem nie zagwarantuje nam najsmaczniejszego posiłku, jaki jedliśmy, ale jeśli dodamy do niego parę drobnych składników, stworzymy coś przepysznego.

Owsianka kokosowa z malinami to intensywna w smaku, a zarazem prosta w wykonaniu propozycja. Delikatny kokos idealnie uzupełnia się ze słodko-kwaśnymi malinami, które dodatkowe podkręcają jego smak. Taki posiłek na pewno przekona do jedzenia owsianki nawet największych sceptyków.

Składniki na dwie porcje

- 1 szklanka płatków owsianych górskich
- 1 szklanka wody
- 3 łyżki wiórków kokosowych
- ½ szklanki mleczka kokosowego
- 1 łyżeczka cukru białego lub kokosowego
- 1 szklanka malin świeżych lub mrożonych
- 2 kostki gorzkiej lub mlecznej czekolady.


Sposób przygotowania

Płatki owsiane przepłukujemy na sitku do momentu, w którym woda będzie czysta i pozbawiona łusek ziarna. Następnie wsypujemy je do małego garnka razem z wiórkami kokosowymi oraz wodą i gotujemy je do momentu wrzenia. Zmniejszamy ogień i powoli gotujemy przez ok. 3 minuty, co jakiś czas mieszając. Po tym czasie wlewamy mleczko koksowe i gotujemy dalej przez ok. 7 minut. W międzyczasie ścieramy kostki czekolady na tarce lub siekamy je na bardzo małe kawałeczki. Kiedy owsianka już odpowiednio zgęstnieje, zdejmujemy ją z ognia i wlewamy do miseczek. Owsiankę możemy jeść gorącą lub poczekać do jej ostygnięcia. W obu wariantach będzie dobra. Przyozdabiamy ją malinami lub posypujemy startą czekoladą. W zależności od upodobań możemy posypać ją łyżką wiórków kokosowym, płatków migdałowych czy ozdobić innymi owocami. Idealnie sprawdzą się tu jagody i borówki, a także banany. Ciekawego smaku owsiance kokosowej nada też sok z pomarańczy, miód, a nawet masło orzechowe.

Samodzielnie wykonane mleczko kokosowe

Jeśli nie możecie znaleźć mleczka kokosowego w sklepie lub po prostu lubicie odkrywać nowe smaki w kuchni, oczywiście możecie zrobić je sami. Jest to wbrew pozorom bardzo proste. Jedyne składniki, jakich potrzebujemy to cztery szklanki wody niegazowanej i szklanka wiórków kokosowych. Najpierw podgrzewamy wodę w garnku. Następnie nabieramy jej dwie szklanki, mieszamy z wiórkami i blendujemy do powstania mleka kokosowego. Przelewamy je przez sitko tak, aby pozbyć się pozostałych wiórków, które to ponownie łączymy z dwiema szklankami wody i powtarzamy czynność. Otrzymana całość to nasze mleko kokosowe, które możemy spokojnie przetrzymywać w lodówce przez maksymalnie cztery dni. Idealnie nada się do owsianek i innych deserów.

Następny artykuł