W maju gotuję bigos z młodej kapusty. Rodzina za nim szaleje, 1 dodatek jest najważniejszy
Bigos z młodej kapusty jest daniem, którym ja i moja rodzina zajadamy się w maju. Pyszny, szybki i sycący wymaga dodatku, który zapewni mu wyrazistość. Polecam przepis na wiosenny bigos z młodej kapusty, który warto przyrządzić w swojej kuchni.
Jedz młodą kapustę na wiosnę
W końcu mamy wiosnę, a wraz z nią łatwiejszy dostęp do świeżych warzyw i owoców. Zawsze czekam na tę porę roku, bo wówczas gotuję znakomite danie z młodej kapusty. Przyrządzam bigos z tego warzywa, który uwielbia cała moja rodzina. Szybki w przygotowaniu, a do tego sycący jest doskonałą propozycją na wiosenny obiad lub ciepłą kolację.
Swój wyjątkowy smak bigos z młodej kapusty zawdzięcza pewnemu dodatkowi. Na pewno masz go w swojej kuchni. Dlatego dorzuć czosnek do tej potrawy i nadaj wyrazistości bigosowi z młodej kapusty . Taka potrawa będzie w sam raz na pyszny posiłek w maju. Poniżej znajdziesz przepis na tę znakomitą potrawę.
Pulpety w tym sosie mógłbym jeść non stop. Jest 100 razy lepszy od pomidorowegoJak ugotować bigos z młodej kapusty?
Składniki:
- młoda kapusta
- 200 g kiełbasy
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 szklanka soku pomidorowego
- 2 szklanki wody
- sól
- pieprz
Przygotowanie dania zacznij od umycia i podzielenia na ćwiartki młodej kapusty. Kiełbasę i cebulę pokrój w kostkę. Czosnek drobno posiekaj i składniki wrzuć na rozgrzany olej. Podsmaż, dopraw solą i pieprzem.
Następnie poszatkuj młodą kapustę, ale niezbyt drobno. Podsmażaj ją przez kilka minut, a potem przygotuj garnek, wlej wodę, sok pomidorowy i przełóż zawartość patelni. Dopraw do smaku. Wszystko gotuj przez 30 minut i cały czas mieszaj.
Bigos z młodej kapusty smakuje w maju
Na koniec do bigosu możesz dołożyć posiekany koperek. Tak przyrządzone danie będzie smakować najlepiej z młodymi ziemniakami. Wyraziste w smaku, pyszne i sycące podaj na obiad lub kolację. Sezon na młodą kapustę trwa dość krótko, więc warto przyrządzić z niej smakowity bigos.
Polecam ten prosty przepis na pyszną potrawę. U mnie w domu bigos z młodej kapusty cieszy się zawsze dużym powodzeniem. Każdy kto go spróbuje prosi o tę recepturę. Pisaliśmy o tym, co zrobić, by naleśniki nie przywierały do patelni. Radziliśmy, jak w domu upiec chleb i bułki.