Długość gotowania parówek jest nie bez znaczenia
Parówki są uznawane za jeden ze specjałów, który jest prosty w przygotowaniu. Niektórzy odgrzewają je w mikrofalówce, jednak najczęściej decydujemy się na ich ugotowanie. Warto zrobić to w odpowiedni sposób.
Parówki mogą skrywać zagrożenia
W sklepach można natknąć się na różne parówki. Popularnością cieszą się zarówno wyroby drobiowe, jak i te z wieprzowiny. Okazuje się, że niektóre parówki mogą zawierać substancje, które pod wpływem dłuższego gotowania, stają się szkodliwe dla zdrowia .
Jakiś czas temu wspominaliśmy o tym, że niektóre parówki były produkowane z mięsa do utylizacji . Jednak tego typu incydenty nalezą do rzadkości. Nie oznacza to, że parówki nie mogą stanowić pewnego zagrożenia.
Zgodnie z informacjami opublikowanymi na portalu Kobiece Inspiracje, niektóre parówki zawierają w składzie azotyn sodu. Substancja ta po podgrzaniu do temperatury wyższej niż 150 stopni Celsjusza wytwarza związki, które są potencjalnie rakotwórcze .
Mając na uwadze powyższe, pamiętajmy, że parówki nie powinny być gotowane zbyt długo. Nie należy ich również grillować i piec . Oczywiście mowa o produktach, w których składzie znajduje się wspomniany azotyn sodu.
Jak prawidłowo gotować parówki?
Cały proces rozpoczynamy od obrania parówek z folii. Do garnka wlewamy wodę i ją podgrzewamy. Kiedy będzie bardzo gorąca, umieszczamy w niej nasze parówki. Wówczas zmniejszamy ogień i gotujemy smakołyki przez 3 minuty .
Po tym czasie parówki powinny być już gotowe. Pamiętajmy, by nie umieszczać specjałów we wrzątku . Właśnie wtedy możemy doprowadzić do uwolnienia szkodliwych substancji. Jednak w prosty sposób możemy się przed nimi uchronić.
Kupując parówki, zwracajmy uwagę na ich skład. Dopiero wtedy będziemy mieli pewność co do jakości produktu . Tak prosta czynność pozwoli nam na wybór parówek o najlepszym składzie, w którym nie będą znajdowały się substancje takie jak azotyn sodu.
Parówki nie są może najlepszym z możliwych wyborów, jeśli chodzi o pożywność. Nie zmienia to jednak faktu, że są bardzo pyszne. Każdy, kto gustuje w dobrych smakach, powinien wypróbować przepis na ekspresowy bigos od Karola Okrasy .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Kobiece Inspiracje