Smakosze.pl Produkty Długość gotowania parówek jest nie bez znaczenia
Wikipedia / Silar / CC BY-SA 4.0

Długość gotowania parówek jest nie bez znaczenia

24 lutego 2021
Autor tekstu: Jakub Kossakowski

Parówki są uznawane za jeden ze specjałów, który jest prosty w przygotowaniu. Niektórzy odgrzewają je w mikrofalówce, jednak najczęściej decydujemy się na ich ugotowanie. Warto zrobić to w odpowiedni sposób.

Parówki mogą skrywać zagrożenia

W sklepach można natknąć się na różne parówki. Popularnością cieszą się zarówno wyroby drobiowe, jak i te z wieprzowiny. Okazuje się, że niektóre parówki mogą zawierać substancje, które pod wpływem dłuższego gotowania, stają się szkodliwe dla zdrowia .

Jakiś czas temu wspominaliśmy o tym, że niektóre parówki były produkowane z mięsa do utylizacji . Jednak tego typu incydenty nalezą do rzadkości. Nie oznacza to, że parówki nie mogą stanowić pewnego zagrożenia.

Zgodnie z informacjami opublikowanymi na portalu Kobiece Inspiracje, niektóre parówki zawierają w składzie azotyn sodu. Substancja ta po podgrzaniu do temperatury wyższej niż 150 stopni Celsjusza wytwarza związki, które są potencjalnie rakotwórcze .

Mając na uwadze powyższe, pamiętajmy, że parówki nie powinny być gotowane zbyt długo. Nie należy ich również grillować i piec . Oczywiście mowa o produktach, w których składzie znajduje się wspomniany azotyn sodu.

Jak prawidłowo gotować parówki?

Cały proces rozpoczynamy od obrania parówek z folii. Do garnka wlewamy wodę i ją podgrzewamy. Kiedy będzie bardzo gorąca, umieszczamy w niej nasze parówki. Wówczas zmniejszamy ogień i gotujemy smakołyki przez 3 minuty .

Po tym czasie parówki powinny być już gotowe. Pamiętajmy, by nie umieszczać specjałów we wrzątku . Właśnie wtedy możemy doprowadzić do uwolnienia szkodliwych substancji. Jednak w prosty sposób możemy się przed nimi uchronić.

Kupując parówki, zwracajmy uwagę na ich skład. Dopiero wtedy będziemy mieli pewność co do jakości produktu . Tak prosta czynność pozwoli nam na wybór parówek o najlepszym składzie, w którym nie będą znajdowały się substancje takie jak azotyn sodu.

Parówki nie są może najlepszym z możliwych wyborów, jeśli chodzi o pożywność. Nie zmienia to jednak faktu, że są bardzo pyszne. Każdy, kto gustuje w dobrych smakach, powinien wypróbować przepis na ekspresowy bigos od Karola Okrasy .

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Kobiece Inspiracje

Zapraszam na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Jakub Kossakowski

Redaktor prowadzący serwisu Smakosze.pl. Fascynują mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy