Ukryte zastosowanie otworu w rączce od patelni
Patelnia wykorzystywana jest przez kucharzy praktycznie każdego dnia po kilka razy. Smażymy na niej mięso, redukujemy sosy, a nawet gotujemy całe dania. Mimo iż stanowi tak nieodłączny element naszego życia, wielu z nas do dzisiaj nie wie o ukrytej funkcji.
Rączka służy głównie do bezpiecznego trzymania naczynia - dzięki niej nie poparzymy się gorącym metalem, ponieważ jesteśmy od niego odizolowani. Jeśli widzisz w niej otwór, wetnij weń drewnianą łyżkę, a nie będziesz musiał martwić się odstawianiem jej w inne miejsce.
Twoja patelnia ma dziurkę w rączce? Masz ogromne szczęście
Takie wykorzystanie otworu, który w większości kuchni służy jako miejsce na haczyk, jest nowatorskie. Pozostawiona w jedzeniu łyżka może oddać swój aromat do żywności, a nawet zapalić od płomienia z palnika. Z kolei odkładanie łyżki na spodek czy blat generuje niepotrzebne zabrudzenia.
Przełożenie łyżki przez otwór sprawia, że nie ma ona kontaktu z potrawą, zachowany jest bezpieczny dystans od płomienia, a kropelki sosu czy tłuszczu skapują do wnętrza patelni, czy garnka. Co więcej, takich niecodziennych rozwiązań jest znacznie więcej w innych przedmiotach.
Ciekawe zastosowanie dziurki w łyżce do makaronu
Z pewnością wielu z was spotkało się z problemem wyliczenia odpowiedniej ilości makaronu do sosu bolońskiego. Najczęściej przesadzamy i sporo klusek zostaje po obiedzie - zazwyczaj nie mamy na nie pomysłu, więc marnujemy je, wyrzucając do kosza. Dziurka w łyżce pozwoli ci za każdym razem odmierzyć idealną ilość spaghetti.
Źródło: luba, Getty Images Signature
Wystarczy przełożyć przez nią niewielką garść suchych nitek i gotowe - ilość mieszcząca się w dziurce odpowiada jednej porcji makaronu dla jednej osoby. Teraz należy powtórzyć odmierzanie zgodnie z liczbą biesiadników i nie trzeba martwić się, że zaliczyliśmy kolejną wpadkę.
Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł , w którym wyjawiamy, czy można mrozić kotlety mielone i schabowe. W tym tekście z kolei zdradzamy najlepsze oferty w sklepach sieci Biedronka.
Do czego służy szuflada pod piekarnikiem?
Większość Polaków po prostu trzyma w niej swoje garnki i patelnie, których w danym momencie nie używa. Jest to wygodne zastosowanie, aczkolwiek rozmija się z zaleceniami od producentów. Zaprojektowano ją po to, aby dłużej utrzymać potrawy w cieple.
Kiedy korzystamy z piekarnika, dolna szuflada wypełniona jest ciepłym powietrzem, które owiewa trzymane wewnątrz rzeczy. Jeśli chcesz, aby twoja zapiekanka była ciepła do momentu podania obiadu, przykryj ją folią aluminiową i włóż do szuflady.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: kobieceinspiracje.pl; womanadvice.pl